„Supravegherea de vecinătate” a ajuns la Rezina şi la Şoldăneşti

    Rezina: Pe 17 februarie, la Rezina a fost lansat proiectul „Supraveghere de vecinătate”, finanțat de către Uniunea Europeană, ţara donatoare fiind Estonia. La eveniment au participat Alexandru Ceban, șeful IP Rezina și Eleonora Graur, președinta raionului, primari, consilieri și demnitari publici de diferite ranguri, polițiști și mulți cetățeni simpli din satele raionului și orașul Rezina, dar şi Marin Maxian, șeful Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliție.

 

Eleonora Graur a conturat succint esența proiectului, exprimându-și încrederea că implementarea lui va fi benefică pentru comunitățile noastre și, în primul rând, pentru omul simplu.

La rândul său, Marin Maxian, șeful Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliție a accentuat că scopul proiectului este prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor, crearea unui mediu sigur de trai în fiecare localitate. Cei prezenți au fost informați ce înseamnă sector de vecinătate, care este rolul liderului acestui sector, drepturile și obligațiile partenerilor semnatari ai Acordului de colaborare. Marin Maxian a mai atras atenția la principiul de bază al proiectului: „Văd ceva suspect – reacționez”, de care se conduc majoritatea cetățenilor din Estonia.

Valeriu Palii, Igor Marcu, Mihail Gotornicean, respectiv primarii de Solonceni, Echimăuți, Lalova, au susținut inițiativa, menționând că, în viziunea lor, proiectul dat va înviora cât de cât viața socială în sate, va contribui la prevenirea și diminuarea numărului infracțiunilor.

A urmat semnarea Acordului de Colaborare între Inspectoratul de Poliție Rezina și Consiliul Raional Rezina. Acorduri similare au semnat și primarii localităților din raion și liderii sectoarelor de supraveghere de vecinătate.

Astfel, în localităţile raionului Rezina au fost create 36 de sectoare de supraveghere de vecinătate.

Scopul proiectului „Supraveghere de Vecinătate” îl constituie crearea unei comunități mai sigure prin combaterea și prevenirea infracțiunilor, activizarea cetăţenilor.

 

Şoldăneşti: “Supraveghere de vecinătate’’ este noul proiect, lansat şi în raionul Şoldăneşti. În cadrul acestuia, localnicii vor avea misiunea de a veghea mai minuţios ce se întâmplă în comunitatea lor. În contextul dat, cetăţenii au încheiat contractele respective cu Inspectoratul de Poliţie.

 

Satul Olişcani este prima localitate din raionul Şoldăneşti, unde a fost lansat acest proiect. La întrunirea cu poliţiştii sătenii au fost activi şi au adresat diverse întrebări. Oamenii s-au arătat receptivi şi deja au început să formeze echipele care vor conlucra cu postul local de poliţie.

Oleg Semen, responsabil la Inspectoratul de Poliție din raionul Șoldănești, susține că în localitate vor fi constituite două echipe de cetăţeni, care vor supraveghea comportamentul şi acţiunile consătenilor. Imediat cum vor observa ceva suspect, liderii echipelor vor lua legătura cu şeful postului de poliţie din localitate, astfel prevenind şi reducând numărul infracţiunilor. Sursa citată a precizat, că astfel populaţia va deveni mai responsabilă faţă de securitatea colectivă şi de menţinerea ordinii publice.

Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti, această iniţiativă urmează a fi implementată în Climăuţii-de-Jos, Şipca, Olişcani şi Glingeni.

Apropo, pe parcursul anului trecut, pe teritoriul satului Olişcani au fost înregistrate 3 furturi de proporţii, răpirea unui automobil şi a unui hipomobil, infracţiuni care puteau fi prevenite.

În mahalalele din localităţile unde se implementează proiectul dat  sunt afişate la cel mai vizibil loc tăbliţe în culori vii: “Atenţie! Sector supravegheat de vecini!”

În imagine: Primara comunei Saharna Nouă Maria Macrii semnează Acordul de Colaborare pentru implementarea supravegherii de vecinătate.

 

 

Ion Perciun, Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns