Succesul poate fi obţinut doar împreună

Fără susţinerea administraţiei publice locale, ONG-urile nu ar fi reuşit să realizeze proiectele lor comunitare, spun mai mulţi preşedinţi de asociaţii care recunosc faptul, că mizează pe ajutorul primăriilor. Este şi cazul Asociaţiei Obşteşti „Bella Getica” din satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti.

Graţie conlucrării cu APL, organizaţia neguvernamentală a reuşit să implementeze mai multe proiecte în teritoriu. Un proiect important, la realizarea căruia a contribuit ONG-ul „Bella Getica”, condus de Svetlana Mantea, în colaborare cu primăria şi Consiliul Sătesc, este amenajarea scuarului din curtea Casei de cultură din Cobâlea. Împreună, actorii comunitari au instalat bănci şi o masă din lemn, au pavat o alee cu teracotă.

Angela Ababii, primara satului, susţine că activitatea în comun cu ONG-urile din teritoriu aduce folos întregii localităţi. Primara recunoaşte că se străduie să îndeplinească doleanţele locuitorilor, dar majoritatea oamenilor sunt pasivi. Acum doi ani, Angela Ababii a vrut să implice mai mult consilierii locali în soluţionarea problemelor comunitare, însă ideea a eşuat.

Deşi mai dificil, dar şi consilierii încearcă să ţină cont de dorinţele cetăţenilor. Ei se întâlnesc cu oamenii şi discută problemele lor, iar la şedinţele Consiliului Sătesc caută soluţii.

La Cobâlea, activiştii şi liderii locali se arată convinşi că, dacă mai mulţi consăteni ar conştientiza că toată societatea trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa din sat, lucrurile s-ar schimba în bine mult mai repede.

După cum ni s-a spus la primăria Cobâlea, APL, împreună cu ONG-urile din sat, a preconizat să implementeze alte câteva proiecte, unul din scopuri fiind implicarea sătenilor în viaţa comunităţii.

În imagine: Svetlana Mantea

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns