Subiect demn de „Pusti govoreat”

O fetiţă de un anişor din raionul Şoldăneşti a fost abandonată de mamă. Cel puţin, asta o spun autorităţile locale. Copilul riscă să ajungă în custodia statului. Tatăl biologic nu figurează în documente şi pentru a-şi revendica drepturile părinteşti trebuie să facă testul de paternitate.

Actualmente, copilul se află în grija buneilor pe linia tatălui. Între timp, responsabilii de la Asistenţa Socială discută despre decăderea mamei din drepturile părinteşti. Situaţia dată a ieşit la iveală acum o lună, când la primăria din satul Glingeni a telefonat un bărbat. El a anunţat precum că o femeie dintr-un sat din raion ar fi venit în ospeţie şi a plecat într-o direcţie necunoscută, lăsându-şi copilul care abia împlinise un an.

Tamara Soltânschi, asistentă medicală în satul Glingeni, ne-a spus că fetița era agitată, înfometată. Asistenta medicală spune că a solicitat imediat ajutorul asistentei sociale din teritoriu. Împreună, ele au identificat rudele copilei pe linia tatălui, care au venit la Glingeni şi au luat micuţa la ei.

Faptul că mama şi-a lăsat de mai multe ori copilul a fost confirmat şi de primara satului de unde este familia. Dânsa susţine că părinţii fetiţei au venit în luna octombrie din Federaţia Rusă, acolo unde au locuit împreună şi unde s-a născut copila. La scurt timp, ar fi început şi conflictele dintre cei doi părinţi.

Igor Namolovan, specialist în drepturile copilului la Direcţia raională Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din Șoldănești, a confirmat că monitorizează această familie. Cazul a ajuns şi în vizorul Comunităţii Copil Familie (CCF) de la Chişinău. Juriştii punctează că şi fără testul de paternitate, familia tatălui poate să obţină dreptul de a creşte acest copil.

Contactată de noi, mama fetiţei spune că nu şi-a abandonat copilul şi că de îndată cum revine la baștină, îşi va lua fetiţa, care acum e la părinții tatălui biologic, și o va îngriji ea.

Între timp, cei de la asistenţa socială din Șoldănești i-au oferit mamei posibilitatea să se reabiliteze. Potrivit legislaţiei, mama poate beneficia de ajutor din partea statului, inclusiv asistenţă psihologică, pentru a-şi îndeplini obligaţiunile părinteşti.

Foto simbol: stirilecanalD

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns