Sub Lumina Învierii, un festival al cântecului pascal

Colectivele folclorice din 18 localități ale raionului Orhei au participat duminica trecută  la Festivalul raional al cântecului pascal Sub Lumina Învierii,  care s-a desfăşurat la căminul de cultură din comuna Step Soci.

Deschiderea Festivalului a fost binecuvântată de preotul paroh protoiereul Efrim Darie de la Biserica Sfânta preacuvioasa Parascheva din Step Soci. Participanţii au fost salutaţi de primarul comunei Mihail Băcioi și președintele raionului Orhei Ion Frunze.

După cum ne-a relatat Nina Ungureanu, specialistă  la Secția Cultură Orhei, festivalul s-a desfășurat al doilea an consecutiv sub egida Consiliului Raional în parteneriat cu Vicariatul de Orhei:

”Asemenea festivaluri-concurs aveau loc și mai înainte, însă am decis să susținem inițiativa frumoasă a corurilor bisericești, astfel că la festival au venit nu doar formațiuni de artişti amatori. Data desfăşurării festivalului a fost aleasă nu întâmplător: s-a decis ca acesta să aibă loc după ce colectivele au prezentat în Săptămâna Luminată programele respective în comunitățile lor. Am participat la aceste concerte şi am descoperit mai multe talente şi lume dornică de a participa la asemenea festivităţi. S-a decis ca, începând cu acest an, festivalul dat să devină tradițional”, a menționat dna Ungureanu.

Ludmila Botnariuc, angajată la Consiliul Raional Orhei, membră a juriului festivalului, s-a arătat convinsă că festivalul va deveni tradițional:

”Sala a fost arhiplină, dovadă că la noi muzica sacră nu este uitată. Am fost impresionați de faptul că fiecare colectiv a venit cu mai multe melodii, dar s-a convenit ca toți să interpreteze în scenă cel mult trei cântece. A fost dificil de apreciat învingătorii. Până la urmă s-a decis ca toți participanții să fie menţionaţi cu Diplome și premii din partea Secției Cultură”, a spus dna Botnariuc.

Reporter “C”

 

Distribuie

Lasă un răspuns