Sturza: Se pare că nu-i merge guvernului Filip cu FMI… Moldova rămâne fără finanțare externă!

Foto: UNIMEDIA 

Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent. Și asta, deoarece, Consiliul Director al FMI nu a luat ieri, 19 octombrie, în discuție programul de colaborare cu guvernul Republicii Moldova.

Potrivit lui Ion Sturza, motivul ar fi lipsa de coordonare între Banca Mondială și FMI pe pachetul de masuri de reforme pentru următorii trei ani.

 

„Vești proaste pentru moldoveni! Se pare că nu-i merge guvernului Filip cu FMI…Ieri, 19 octombrie, Consiliul Director al FMI nu a luat în discuție programul de colaborare cu guvernul Republicii Moldova. Motivul e plauzibil – lipsa de coordonare între Banca Mondială și FMI pe pachetul de masuri de reforme în următorii trei ani. Următoarea ședință este preconizată pentru sfârșitul de noiembrie. Evident, nu „problemele tehnice” sunt la mijloc. Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidențiale), dar și presiunea pusa de lobbyștii anti-Plahotniuc la Washington, considerat de unii principalul artizan al furtului miliardului”, scrie Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.

Astfel, Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, ceea ce înseamnă o gaură în buget de trei miliarde de lei.

„Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane USD, respectiv, și cu o gaură în buget de trei miliarde de lei.
E o sumă uriașă, imposibil de acoperit din resurse interne, împrumuturi bancare. Pensii, salarii, investiții. Incertă este și finanțarea în următorii ani. S-ar putea ca efortul inuman, dar și nelegal de a pune pe spatele oamenilor furtul miliardului (cică, o precondiție a FMI) să fie zadarnic sau, mai bine zis, un joc bine făcut de a ascunde beneficiarii reali ai furtului secolului. Acum o întrebare retorică: cui i-a trebuit jocul de-a prezidentul „ales de popor”? Ce s-a rezolvat? Se pare (dacă nu ne vom mobiliza să facem o minune) vom avea un președinte agent a Kremlinului, vom rămâne fără bani și fără onoare în lumea civilizată. Și asta pentru ca cineva să aibă timp să șteargă urmele jafului și să căsăpească complicii?! Cu ce rămân moldovenii, dragi strategi ai „stabilizării”? Cel mai trist scenariu posibil pentru Republica Moldova: un stat bântuit de hoții de bani și de viitor”, a adăugat Ion Sturza.

www.unimedia.info

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns