Stropește roșiile cu cenușă, lapte sau drojdie pentru a le scăpa de boli – 6 îngrășăminte bio pe care le ai deja acasă

Pentru că mulţi dintre noi ne dorim recolte bio sau eco, fără chimicale, este important să ştim că putem hrăni plantele de tomate cu soluţii preparate din elemente pe care le avem prin casă. Iar pe lângă hrănire, vom alunga şi cei mai mulţi dăunători şi cele mai multe boli de pe plante pentru a avea roşii din abundenţă în grădină.

 

Apa de cenuşă

Unul dintre cele mai populare îngrăşăminte pentru tomate, dar nu numai, este apa de cenuşă. Într-o găleată, punem 500 de grame de cenuşă la care adăugăm 5 litri de apă clocotită. Lăsăm să se aşeze cenuşa la fund şi apoi punem apa într-un alt vas. Adăugăm peste ea încă 5 litri de apă, preferabil de ploaie sau de la fântână şi soluţia este gata. Putem stropi cu ea atât tomatele, cât şi alte plante din grădină.

 

Soluţia de urzici

Urzicile sunt vedete în cultura ecologică, ajutând atât pe post de îngrăşământ, cât şi de insecticid şi chiar fungicid. Culegeţi un pumn de urzici, pe care le tocaţi şi le puneţi în pământ în jurul plantei de tomate. Sau, preparaţi următoarea soluţie, cu care stropiţi roşiile pe frunze şi pe tulpină:

Puneţi într-o găleată de 10 litri urzici (cam jumătate de găleată), fără flori şi rădăcini, şi puneţi peste ele apă călduţă. Apoi, lăsaţi la macerat în soare timp de 7-10 zile, iar după puteţi folosi deja soluţia. Din această soluţie concentrată, diluaţi 1 litru la 10 litri de apă şi stropiţi întreaga plantă de tomate. Pentru un efect maxim, puteţi adăuga şi o mână de cenuşă. Soluţia concentrată rămasă o puteţi folosi la stropiri ulterioare.

 

Drojdia de bere

Drojdia de bere este folosită pentru stimularea creşterii plantelor, dacă urmaţi această reţetă: Într-un vas de 3 litri dizolvaţi o jumătate de pahar de zahăr, la care adăugaţi 100 de grame de drojdie de bere (din cea pe care o folosiţi pentru aluat). Acoperiţi vasul şi lăsaţi să dospească timp de o săptămână. Din soluţia rezultată, puneţi un pahar la 10 litri de apă şi stropiţi roşiile. Soluţia poate fi folosită şi la alte culturi precum vinetele sau ardeii. Şi această soluţie poate fi folosită la fertilizarea pe frunze, dar şi direct la rădăcină.

 

Soluţia cu lapte

Laptele, chiar şi cel cumpărat de la magazin, laptele degresat sau chiar zerul vă vor fi de mare folos în grădina de legume, atât pe post de îngrăşământ, cât şi pentru combaterea unor boli micotice. Astfel, puneţi un litru de lapte la 9 litri de apă, la care adăugaţi aproximativ 30 de picături de tinctură de iod. Stropiţi în întregime planta cu această soluţie o dată la 7-10 zile.

 

Soluţia de bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu (soda de mâncare) are o mulţime de întrebuinţări mai puţin ştiute în gospodărie. Una dintre ele este în grădina de legume. Puneţi 1-2 linguriţe într-un litru de apă călduţă şi stropiţi cu această soluţie plantele. Apoi pudraţi frunzele cu cenuşă.

 

Cojile de banană

Cojile de banană sunt bogate în potasiu şi magneziu, elemente necesare dezvoltării optime a plantelor. Cum procedaţi cu ele? Foarte simplu. Mărunţiţi bine cojile de banană şi le încorporaţi în sol în jurul plantelor. Magneziul şi potasiul conţinute de acestea vor hrăni tomatele dar şi alte plante din grădina dvs.

Sursa:ereteta.ro

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns