„Strămoșii noștri și-au făcut datoria. Cred că urmăm noi”

Savanţi în domeniul cercetării istoriei din România, Rusia, Ucraina, Lituania și Republica Moldova au participat marţi, 21 noiembrie, la Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”, organizată în fostul Palat al Sfatului Ţării, actualmente blocul de studii al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Evenimentul a avut loc în ziua în care s-au împlinit exact o sută de ani de la organizarea, la Chișinău, pe 21 noiembrie 1917, a ședinței legale și solemne a primului organ legislativ al populației basarabene.

Prezent la eveniment, academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei de Științe a României, a declarat că îl încearcă emoții deosebite în sala în care și-au ținut ședințele membrii Sfatului Țării, printre care se numărau și rudele sale – Chiril Spinei și Alexandru Baltaga. „Strămoșii noștri și-au făcut datoria. Cred că urmăm noi. Să nu uităm ce-au realizat ei în momente dramatice”, a remarcat academicianul.

Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării” a fost organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău şi alte instituții partenere.

www.ziarulnational.md/

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns