Stoianoglo: Pe dosarele exportatorilor de nuci „se așează praf”

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul TV8 că dosarele în care au fost vizați exportatorii de nuci erau deschise de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), pentru ca activitatea acestora să fie stopată, iar prin urmare, piața a fost monopolizată.

Alexandru Stoianoglo

„Astăzi pe aceste dosare „se așează praf”. Aceste anchete sunt analizate în urma controalelor pe care le efectuăm la instituție. În urma acestor dosare piața a fost monopolizată, prețurile la nuci au scăzut, s-a micșorat și volumul de export. …A fost pus sechestru pe nuci în valoare de sute de mii de dolari, care s-au stricat”, a declarat Alexandru Stoianoglo.

În luna octombrie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a cerut companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016, pentru că acesta a fost micșorat artificial atunci din cauza unui monopol.

Ulterior, Asociația Exportatorilor de Nuci a venit cu o reacție prin care a solicitat autorităților să readucă ramura în cadrul legal și să-i scoată pe zeci de agenți economici de sub învinuire din dosarele penale, „intentate nelegitim”.

În aceeaşi emisiune la postul TV8, Alexandru Stoianoglo a declarat că Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale nu se vor mai implica în activitatea oamenilor de afaceri din Moldova.

„Nu vom mai face show-uri cu mascați, nu vom mai speria oamenii de afaceri. Dacă vom avea constatări de la Fisc că au fost încălcări, vom interveni. Dar asta nu înseamnă că îi vom băga în pușcării. La Penitenciarul 13 deja e supraplin”, a spus Stoianoglo.

Procurorul general a precizat că în urma dosarelor și descinderilor mediul de afaceri are de suferit: „Trebuie să încetăm să facem asta. Asta aduce pagube businessului, pagube economiei naționale. Am vorbit cu toate structurile implicate în acest sens. În aceeași săptămână am aflat că au început să fie închise dosare, pentru că limitele s-au restrâns. Au înțeles că businessul trebuie să se dezvolte conform standardelor economiei”, a menţionat procurorul general.

 

Distribuie

Lasă un răspuns