Stoianoglo: Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc. Dosarul, trimis în judecată

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Potrivit agora.md, anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

 Plahotniuc a cerut cercetarea lui Platon

Potrivit rechizitoriului, la sfârșitul lunii decembrie 2016, Viorel Morari a recepționat, personal, de la Vlad Plahotniuc o plângere, datată cu 26 decembrie 2016, prin care ex-liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România.

Plângerea lui Plahotniuc ar fi fost adusă la sediul Procuraturii Anticorupție chiar de către Viorel Morari, care ar fi uitat de denunț până în martie 2017.

„În luna martie 2017, pentru a-și ascunde neglijența în raport cu atribuțiile funcționale și solicitarea lui Plahotniuc, cunoscând cu certitudine că plângerea nu corespunde rigorilor legale, i-a cerut unui subaltern să „repare greșeala” prin înregistrarea plângerii cu data de 28 decembrie 2016 și a dispus, printr-o rezoluție, la fel antedatată, examinarea plângerii lui Plahotniuc de către un procuror din subordine”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Mai exact, i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat (30 decembrie 2016), urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, să pregătească proiectul ordonanței de stabilire a competenței pentru exercitarea urmăririi penale pe acest caz Procuraturii Anticorupție, precum și proiectul ordonanței de formare a grupului de urmărire penală, „dându-i asigurări că problema cu data înregistrării sesizării și pornirii urmăririi penale este o chestiune pur tehnică, neînsemnată, el ca procuror-șef asumându-și toată responsabilitatea, atenționându-l despre importanța semnatarului plângerii”.

 

Morari ar fi mințit procurorul general

Ulterior, cu actele antedatate, Viorel Morari ar fi mers la sediul Procuraturii Generale, unde l-ar fi indus în eroare pe procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, care „fără a atrage atenția la data emiterii ordonanței, a semnat proiectul ordonanței de stabilire a competenței pentru exercitarea urmăririi penale Procuraturii Anticorupție”, a menționat Stoianoglo.

Astfel, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție ca fiind false și calomnioase, fără a se interveni cu verificări asupra faptelor semnalate, în repetate rânduri, de către acesta.

„Aceeași soartă a avut-o și dosarul pornit de DIICOT România în temeiul denunțului lui Veaceslav Platon prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc și a altor persoane pentru o serie de infracțiuni deosebit de grave de înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: BC „Victoria Bank”, BC „Banca de Economii”, SA „Asito”, SA „Victoria Asigurări”, SA „Alfa Engineering”, a explicat procurorul general.

 

Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc

Acest dosar a fost preluat de Procuratura Anticorupție de la DIICOT România pe 27 aprilie 2018, însă nici o acțiune procesuală în raport cu persoanele vizate în dosarul transmis de colegii români nu a fost realizată, Procuratura Anticorupție limitându-se la audierea lui Platon în calitate de martor, declarațiile căruia, de fiecare dată, erau catalogate „false și calomnioase”.

„Scopul principal al acestor acțiuni l-a constituit interesul fostului șef al PA de a-și menține susținerea politică și protectoare din partea liderului Partidul Democrat, cu care se cunoștea personal. Cel din urmă era în conflict cu Veaceslav Platon, care reprezenta un pericol iminent pentru imaginea, reputația și ratingul lui Plahotniuc și al formațiunii politice pe care o conducea”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Mai mult, Vlad Plahotniuc nu a fost audiat niciodată ca pretins făptuitor.

„Realizând scopul de a-l proteja pe Vladimir Plahotniuc și alte persoane, inclusiv cu funcții de demnitate publică, din anturajul acestuia, prin falsificările realizate, Procurorul Anticorupție a contribuit la evitarea implicării procesuale a acestora în calitate de bănuiți pe mai multe cauze penale vizând investigarea fraudei bancare, a comis amestec în activitatea Procuraturii Anticorupție și a CNA, prin împiedicarea cercetării rapide, complete și obiective a cauzei penale”, a adăugat procurorul general.

Ex-procurorul general, Eduard Harunjen, și un fost subaltern al lui Morari au fost audiați în calitate de martori. Ei au spus că nu știau despre scopul urmărit de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

Menționăm că pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost deschis un nou dosar penal, acesta fiind bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns