Statutul certificatului medical poate fi verificat electronic

A fost lansat un nou serviciu electronic – Statutul certificatului de concediu medical. El poate fi accesat de beneficiarii de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă pe pagina web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale de la butonul cu aceeaşi denumire prin introducerea în câmpul respectiv a numărului certificatului, anunţă Casa Teritorială de Asigurări Sociale Teleneşti.

Beneficiarii pot afla la ce etapă se află examinarea certificatului: dacă datele din certificatul medical sunt recepţionate şi sunt în proces de examinare, dacă decizia de stabilire a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este aprobată sau dacă indemnizaţia este transferată spre plată prestatorului. De asemenea, solicitanţii sunt informaţi dacă este adoptată decizia de refuz în stabilirea indemnizaţiei sau dacă datele din certificatul medical nu au fost încă transmise.

Verificarea statutului certificatului de concediu medical are loc prin intermediul platformei guvernamentale de schimb de date şi interoperabilitate MConnect. De menţionat, că verificarea statutului certificatului de concediu medical este posibilă numai în cazul introducerii datelor din certificatul de concediu medical de către persoanele responsabile din cadrul instituţiilor medico-sanitare.

Reamintim că indemnizaţia pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează şi se achită de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea şi plata indemnizaţiilor se efectuează de Casa Naţională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat, explică sursa citată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns