Stalinismul mai dăinuie în mulţi dintre noi…

Sursa foto: google.com

Recent, am terminat de citit cărțile “Хороший Сталин” (în traducere liberă – Stalin cel bun), autor Viktor Erofeev și “Суровая драма народа” (Drama dură a poporului), scrisă de Viktor Suvorov. Ambele tratează aceeași temă – stalinismul, condamnarea tiranului. Iar a doua zi, 13 iunie, am citit pe rețelele de socializare mai multe informații despre compatrioții noștri, ridicaţi în noaptea spre 13 iunie 1941, în primul val al deportărilor staliniste.

Mie, prima dată, despre deportarea moldovenilor, mi-a vorbit, prin anii 1973-1975, bunelul meu, Vasile. Dânsul era unul dintre cei strămutați fără nicio vină pe  pământuri streine. Vorbea în șoaptă, având grijă să nu-l audă cineva. Iar eu nu înțelegeam de ce se teme.

După lectura celor două cărți m-am luat de vorbă despre stalinism și deportări cu câțiva șoldăneșteni. Am rămas zguduit, înțelegând că lumea noastră iarăși își vrea un tătucă. Majoritatea din interlocutorii mei aprobau acțiunile acelui regim. “O fi avut acele autorităţi motive, că nu pur și simplu au ridicat atâta lume… S-o fi îmbogățit pe spatele norodului, erau împotriva puterii…”, argumentau interlocutorii mei, cu care discutam nu departe de monumentul, ridicat în memoria sutelor de moldoveni trimiși în Siberia cu marfarele de la stația de cale ferată Șoldănești. Și am înțeles un adevăr dureros: mulți concetățeni n-au citit cele două, dar și multe alte lucrări care au dezvăluit esența stalinismului și a consecințelor dezastruoase ale lui pentru popoarele din URSS și n-au învățat nimic din marea dramă prin care acel regim a trecut şi Basarabia. Și aceștea n-ar fi împotrivă ca istoria să se repete. Probabil, considerând că ar putea forma și susține un regim similar… 

 

Distribuie

Lasă un răspuns