Sper să colind Carpaţii, dar am şi multe planuri profesionale

1.Numiţi trei evenimente care V-au marcat viaţa în 2018. 2. Cu ce speranțe păşiţi pragul anului 2019?

  1. Recunosc: uneori mă simt aidoma calului din romanul lui M.Şolohov, care, cumpărat de la ţigani, îl dezamăgise pe noul stăpân. Animalul împletea circumferinţe prin grădina moşului Şciukari deoarce până atunci doar învârtise roata la o moară. Dar anul 2018 mi-a adus şi satisfacţii.

Astă primăvară, la Rezina, în incinta Bibliotecii Publice “Mihai Eminescu” i-am comemorat pe nevinovaţii din 15 localităţi care, în urmă cu 65 de ani, s-au opus fărădelegilor imperiale comuniste şi s-au ales cu sentinţe tragice. Pe 11 pământeni Tribunalul militar din Odessa i-a condamnat la moarte, alţi 64 au ajuns la puşcărie, iar cca 400 de membri ai familiilor “duşmanilor poporului” au fost deportaţi în Kazahstan.

Cu foştii colegi absolvenţi ai Centrului “George C. Marshal” am reuşit să desfăşurăm câteva activităţi în materie de geopolitică, securitate şi apărare la Chişinău, Kiev, Bucureşti şi Sofia, dar şi o conferinţă la Universitatea Tehnică din Chişinău în domeniul securităţii cibernetice.

Am avut mai multe publicaţii despre agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, o ameninţare reală şi pentru R.Moldova. La Sofia, Bulgaria am prezentat o sinteză la tema ameninţărilor hibride. Sper să apară o publicaţie solidă.

Cu implicarea elevilor de la trei licee din Chişinău, împreună cu ploieşteanul Dumitru Codiţă, colonel în rezervă, am organizat mai multe activităţi dedicate Centenarului Unirii, inclusiv editarea a două albume cu eseurile şi picturile tinerilor.

  1. Sper să fiu mai aproape de familie, să colind Carpaţii din România şi Ucraina, dar am şi multe planuri, speranţe în plan profesional. Sper să le dovedesc pe toate.

Andrei Covrig, colonel în rezervă, originar din s. Gordineşti, Rezina

Distribuie

Lasă un răspuns