Soții Kowalski în căutare de noi parteneri la Orhei

În imagine: Przemyslaw Kowalski, Liuba Stavinschi, reprezentantă a CCI pentru Rezina, Wieslawa Kowalski şi directorul Vitalie Colun (de la dreapta la stânga) la filiala Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie.

 

Soții Przemyslaw și Wieslawa Kowalski, ONG-iști din orașul Kalics, voevodatul Wielicopoliski, Polonia, cunoscuți la Orhei prin inițierea unor relații de înfrățire a unor localități din ambele țări, au fost recent oaspeții filialei Orhei a Camerei de Comerț și Industrie. Discuţiile cu Vitalie Colun, directorul instituției, s-au axat pe tema inițierii unor relații de colaborare în domeniul turismului, în special rural. Remarcăm că profilul de bază al Asociațiilor Obștești ”Eho Pysdr” și ”Pucscza Pyzdriska” este organizarea turismului rural și ameliorarea ecologică.      

”Problemele dezvoltării infrastructurii în Republica Moldova au fost abordate și în cadrul proiectelor ulterioare, pe care le-am realizat în ţara dumneavoastră. dar, cunoscând mai aprofundat activitatea firmelor turistice de aici, am decis că trebuie să extindem arealul de colaborare. Am fost impresionați de faptul că Filiala Orhei are un areal de activitate mult mai mare decât cele patru raioane, aici mai activează o mulțime de ONG-uri care promovează turismul, ecologia și modul sănătos de viață. Și apoi există interesul turiștilor din țara noastră pentru Moldova, unde sunt o mulțime de urme poloneze or, istoria celor două țări s-a îmbinat destul de armonios pe parcursul secolelor”, ne-a spus dna Kowalska.

Vitalie Colun ne-a relatat că mai multe ONG-uri din regiune sunt cointeresate să inițieze relații de colaborare cu asociațiile neguvernamentale din țara vecină:

”Reprezentanţele noastre de la Telenești și Rezina au prezentat niște idei de proiecte destul de originale privind inițierea unui itinerar turistic prin ținutul Orheiului. Mai avem multe de învățat de la ONG-iștii polonezi cum poți transforma o zonă aparent uitată din centrul țării, acolo unde până la Primul Război Mondial a fost granița dintre Imperiul Rus şi cel Prusac într-o zonă turistică atrăgătoare. Noi avem la Orhei un fel de Klondaik turistic pe care deocamdată nu-l putem valorifica la deplina capacitate. Iată de ce colaborarea cu soții Kowalski este importantă pentru noi”, a remarcat dl Colun.

Cele două părți au convenit ca în vară să semneze primul acord de colaborare.

Colaborarea cu soții Kowalski de la 2015 încoace s-a dovedit a fi prolifică pentru satele Mitoc  şi Mălăiești, care au încheiat acorduri de înfrățire durabile cu gminele Jguv și Blizanov, iar raionul Orhei a încheiat acord de înfrățire cu poveatul Kalics.

 

Ion Cernei 

 

Distribuie

Lasă un răspuns