Șoldănești – oraș cu grad înalt de acces la serviciul public de canalizare, însă cu cele mai multe accidente per km de rețea

Orașul Șoldănești este printre puținele localități din Republica Moldova care are cele mai multe locuințe conectate la serviciul centralizat de canalizare, după Chișinău. Circa 76% dintre clădiri au acces la sisteme de canalizare, arată datele primei platforme care analizează situația serviciilor de gospodărie comunală din țară www.serviciicomunale.md prezentată de către Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.

 

Sistem de canalizare existent, însă cu defecte

Chiar dacă localnicii din orașul Șoldănești beneficiază de sisteme de canalizare, autoritățile publice responsabile nu au făcut investiții sau renovări în perioada anilor 2015-2017. Din acest motiv, localitatea a înregistrat cele mai multe accidente în rețeaua de alimentare cu apă și canalizare per km de rețea, 33 la număr în 2017. Conform portalului, tariful achitat de către consumatori nu acoperă cheltuielile decât în proporție de 23%.

În 2017, consumatorii casnici au achitat 5.40 lei/m3 pentru serviciul de canalizare. Pentru comparație, www.serviciicomunale.md arată că localitățile vecine au achitat mai mult sau egal pentru același serviciu. De exemplu, la Rezina cetățenii au plătit 7.70 lei/m3, pe când la Drochia costul a fost de 7 lei/m3.

 

Acces limitat la apa potabilă

La Șoldănești doar 65% dintre gospodării sunt conectate la serviciul public de alimentare cu apă, în comparație cu municipiul Ungheni care oferă acces la apă potabilă la 99.84 % dintre locuitori. Tariful la apa potabilă achitat de către un consumator casnic contorizat este de 12 lei/m3 apă, mai mic decât în multe alte orașe, dar cu circa 5 lei mai scump decât costul de producere a unui m3 de apă în oraș. Această diferență dintre costul de producere și tariful plătit de locuitori este cauzată de pierderile mari de apă în rețeaua publică – la Șoldănești peste 50% din apa care intră în rețea se pierde înainte de a ajunge la consumatorii finali. În aceste condiții chiar și cu un tarif de 12 lei/m3, autoritățile nu reușesc să acopere cheltuielile totale pentru prestarea serviciului apă. Sumele încasate din facturile achitate de consumatori acoperă circa 74% din totalul cheltuielilor.

În anul 2017, ponderea rețelelor de apeduct construite noi este de 13,51% din totalul rețelei de aprovizionare cu apă din localitate.

 

Informații incomplete

Chiar dacă platforma a solicitat informații despre cinci servicii publice de gospodărie pentru anul 2017, primăria orașului Șoldănești a răspuns parțial apelului Asociației ADEPT și a furnizat doar date despre serviciul apă și canalizare. Autoritățile nu au furnizat datele pentru serviciile de salubrizare, iluminatul public stradal și transportul rutier local de persoane.

 

Informația/datele au fost preluate de pe portalul www.serviciicomunale.md, elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.

 

Distribuie

Lasă un răspuns