Șoferii în stare de ebrietate vor rămâne definitiv fără permis de conducere pe durata examinării cauzei în instanță

Inspectoratul Național de Patrulare informează conducătorii auto că din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere, fiind suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. (La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.)

Totodată mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentința definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

Sursa citată mai menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent în total pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc 1 740 de accidente rutiere soldate cu 186 persoane decedate și 2 111 traumatizate, dintre care din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 de accidente rutiere în urma cărora 15 persoane au decedat iar altele 122 au fost traumatizate.

Distribuie

Lasă un răspuns