Simedrul lui Șor cu alți actori

Mihail Saltâkov-Șcedrin, renumitul scriitor satiric rus spunea la vremea sa: ”Misiunea guvernului nostru este de a ține supușii săi în stare permanentă de mirare și consternare!” De acest principiu se conduce și Ilan Șor, primarul de Orhei. După fiecare sărbătoare organizată la Orhei, omul cu mintea trează se întreabă: care-i adevăratul scop al acestor  megashow-uri și cine le finanțează, pentru că de fiecare dată se toacă bani grei?

Iată ce s-a întâmplat la Orhei pe 8 noiembrie, când urbea și-a sărbătorit hramul. După slujba de la biserica “Sfântul Dumitru”, devenită parohie episcopală, alaiul a mers pe jos până la monumentul  domnitorului Vasile Lupu din centrul orașului, însoțit de un pluton de toboșare îmbrăcate în roșu, care asurzeau lumea cu bătăile lor anapoda și de alt pluton de tinere ce purtau steagurile alb-galbene ale orașului.

De data aceasta au lipsit atributele și piesele tradiționale în anii trecuţi ale acestei sărbători – domnitorul Vasile Lupu cu soția sa Tudosca. Locul lor l-au luat două fete în uniforme pentru curse de cai, care mergeau călare în fruntea alaiului, iar în locul oștenilor, degizați în uniforme stilizate pentru sec. XVII, urmau bodiguarzi cu cefe grase și cabluri înfipte în urechi.

Printre oaspeți era prezent numai Vasile Ouatu de la Piatra-Neamț, cetățean de onoare al Orheiului. Dintre conducătorii raionului, parlamentarii din partea locului n-am zărit pe nimeni. În mulțime l-am văzut pe Ion Șarban, ex-primarul de Orhei, care tot a ezitat să stea alături de edilii orașului și care a explicat ”lizionul” destul de laconic: ”A început campania electorală. Șor se vrea în parlament!”

Surpriza a fost prezența în premieră alături de Șor a părintelui Siluan (Șalaru), starețul Mănăstirii Curchi și episcop de Orhei, însoțit de parohii bisericilor din satele raionului (vreo 40 de preoți). Episcopul Siluan, alături de Șor, a depus flori la monumentul domnitorului și a salutat mulţimea de pe scena improvizată. Prezența noului episcop între aceste surle, tobe, scutere și mașini scoase la tombolă, cârnați prăjiți (de data asta în tigăi enorme de inox, pentru a fi împărțiți gratis mulțimii) era oarecum nefirească – așa vorbea mai multă lume prezentă la bâlciul din Orhei, întrebându-se de unde ia Șor atâțea bani pentru asemenea spectacole de prost gust.  CUVÂNTUL a solicitat de câteva ori informații la această temă, dar întrebările noastre au fost neglijate. Nu ne rămâne decât să credem în continuare că show-urile de la Orhei se organizează pe banii din miliardul furat. Adică dânsul își face imagine sie și partidului său pe banii contribuabililor țării și guvernarea se preface surdă și mută la situaţia când acesta, învinuit de delapidări de sute de milioane de lei, își așterne drum spre parlament…

Ion Cernei

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns