Şi în martie iarna face probleme

Ninsorile recente au dat mari bătăi de cap drumarilor, salvatorilor, transportatorilor şi nu numai. Ghenadie Moiseenco, șeful Secției Situații Excepționale Rezina, ne-a relatat că în aceste zile toate întreprinderile și instituțiile din raionul Rezina au funcționat în regim normal. La 20 martie c. toate drumurile naționale, regionale și de însemnătate raională erau practicabile. Doar pe parcursul zilelor de duminică și luni au avut loc câteva cazuri ieșite din comun.

Astfel, pe 18 martie, salvatorii au fost solicitaţi de un cetățean originar din or. Ialoveni, pe care ninsorile l-au prins într-o localitate din raionul Rezina și care, din cauză că anvelopele nu corespundeau timpului, nu a putut urca dealul la ieșirea din satul Trifești. În automobilul respectiv se mai aflau și 3 copii.

Tot duminică 3 autocare, din cauza gheții, s-au pomenit în șanț şi au fost scoase cu mecanismele salvatorilor. Luni, 19 martie, autocarul cu 50 de elevi din satul Gordinești nu a putut urca drumul către trasa Rezina–Orhei pentru a ajunge la gimnaziul Pripiceni-Răzeși.

În raionul Orhei, luni, 50 de elevi nu au ajuns la şcoală din cauza zăpezii. După cum a relatat radioorhei.info, autobuzul şcolar nu i-a putut transporta la gimnaziul din Ciocâlteni pe copiii din satele Fedoreuca şi Clișova Nouă.

O parte din copiii din cele două sate ar fi pornit la şcoală pe jos, alţii însă s-au întors acasă. Autobuzul care îi duce pe elevi la gimnaziul în Ciocâlteni circulă de o vreme pe un itinerar nou, a precizat pentru Radio Orhei seful adjunct al DSE Orhei, Viorel Patraș. Drumul este administrat de către autoritățile locale, iar autobuzul nu ar fi putut trece de sectoarele  înzăpezite.

Şi 33 de elevi din satul Sirota au lipsit luni de la lecţii, pentru că s-a defectat autobuzul şcolar, care urma să ajungă la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei.

În ansambl pe republică, luni au fost suspendate 27 de rute pentru elevi, aşa încât, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, peste 400 de elevi nu au ajuns la şcoală.

Foto radioorhei.md

 Ion Perciun 

 

Distribuie

Lasă un răspuns