Și femeile de la Orhei participă la activități de educație electorală

Seminar în cadrul Clubului Femeilor din Orhei

Pe parcursul lunii mai Clubul Politic al Femeilor 50/50 în colaborare cu 15 filiale din Bălți, Briceni, Anenii Noi, Cahul, Cimișlia, Telenești, Ungheni , Vulcănești  a  organizat seminare pentru  grupurile subreprezentate în programele candidaților la alegerile locale. La Orhei, 28 de femei din raion s-au întrunit în cadrul seminarului Femeile din grupurile subreprezentate – sporirea calității alegătoarelor prin abordarea diverselor probleme la întâlnirile cu candidații/ele la alegerile locale 2019. În calitate de expertă a participat Loretta Handrabura, președinta Clubului politic al femeilor 50/50, iar în calitate de formatoare – subsemnata și Aliona Lupan, liderele Clubului Politic al Femeilor Orhei.  

Au fost abordate mai multe subiecte care țin de conceptul de gen și construcția socială a genului și grupurile subreprezentate din perspectiva egalității de șanse și a nediscriminării. Participantele au exersat diferite situații de comunicare cu candidații la alegerile locale: cum să identifice și să formuleze problemele specifice, cum să abordeze problemele în cadrul întâlnirilor electorale, să identifice soluții.

Astfel Elena P. a ținut să-și împărtășească experiența sa: ”Fiind o persoană cu dizabilități, de multe ori mi s-a închis ușa, dar eu am luptat pentru a-mi atinge scopul: am absolvit Universitatea de Stat și am obținut un loc de muncă, încurajez persoanele care se confruntă cu probleme similare să fie îndrăznețe, să  cunoască legile și să se implice mai mult, ca să le fie soluţionate mai ușor problemele cu care se confruntă”.

Tamara C. a menționat că foarte greu își găsește un loc de muncă. “Sunt solitară, cresc 2 copii și sunt unica întreținătoare. Mi-am schimbat de câteva ori locul de muncă din cauza că eram victimă a hărțuirii sexuale. Îmi era rușine să spun cuiva pricina. Din păcate, acuma sunt șomeră. Este o problemă pentru mamele tinere și solitare, care au copii mici, să-și găsească un loc de muncă bine plătit și să nu fie hărțuite sexual. Astăzi am înțeles cât de important este să ne solidarizăm femeile cu aceeași problemă și să luptăm ca în programele viitorilor aleși locali să existe soluții și pentru această problemă”.

Ana M. a avut curaj să-și spună povestea tristă din viața de familie. ”Am fost victimă a violenței domestice mai mulți ani. Răbdam ca să-mi păstrez familia integră, dar nici soluții altele nu aveam. Astăzi am aflat că am multe  drepturi, dar dacă nu le cunoșteam, am suferit atâția ani. Acest seminar a fost foarte util: am învățat că cei care suntem victime ale violenței nu trebuie să ne izolăm cu durerea noastră, dar unde și cum să apelăm după ajutor”.

Loretta Handrabura, conferențiară universitară, doctoră în filologie, ex-ministră și viceministră, expertă în cadrul proiectului Participare echilibrată în procesul de luare a deciziilor a intervenit pe tot parcursul seminarului cu explicații, completări, studii de caz, facilitând astfel procesul de înțelegere a participantelor.

Participantele, în procesul de evaluare, au concluzionat că este important să se întâlnească mai multe grupuri vulnerabile, astfel femeile învață să formuleze mai clar problemele și să identifice mai ușor soluțiile. Femeile nu trebuie să se rușineze de situația în care se află, dar să–și fortifice curajul ca să învețe cum s-o depășească, ele trebuie să fie active în perioada electorală, să participe la întâlnirile cu candidații în funcțiile de aleși locali, dar cel mai bine să facă parte din echipele lor, astfel ca soluțiile la problemele cu care se confruntă să facă parte din programele electorale.

Activitatea are loc în parteneriat cu AO Gender – Centru și face parte din Proiectul  Participare echilibrată în procesul de luare a deciziilor în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea  Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.

 Liuba Bradu, formatoare 

 

Distribuie

Lasă un răspuns