Și administraţia comunei Târșiței a votat unirea cu România

Declarația de Unire cu România a fost semnată de 9 din cei 11 consili-eri locali de Târşiţei, raionul Teleneşti, al zecelea promiţând că își pune semnătura când revine din străinătate. Nu a dorit să semneze doar consiliera PCRM. Consiliul Local Târșiței include 4 consilieri PL, 4 – PLDM, câte unul – PPEM, PD și PRCM.

Ion Tulbure, primarul de Târșiței ne-a relatat că pasul pe care l-au făcut aleșii locali este unul conștient și reflectă starea de spirit actuală din mediul rural:

”Acum, la peste 27 de ani de la proclamarea independenței, ne convingem că Republica Moldova este un stat eșuat din punct de vedere economic şi politic. La 100 de ani de la Unirea din 1918 ne-am pomenit că singura noastră salvare este să repetăm fapta înaintaşilor noştri din Soroca, Bălți și Orhei. Întrucât ne aflăm în calea tuturor răutăților, am întârziat cu 150 de ani față de italieni și germani, care încă pe la mijlocul sec. XIX s-au unit, formând state unitare, ulterior unele dintre cele mai prospere din lume. Artizanii noștri de la 1918, între ei Alexandru Botezatu, originar din Târșiței, cunoscut inginer hotarnic, au pledat pentru unire, intuind că anume încorporarea în Statul Unitar Român este salvarea noastră. I-am contactat pe toți aleșii locali, explicându-le situația. Aceștea, după ce s-au consultat cu alegătorii, au semnat declarația”, ne-a relatat primarul de Târșiței.

În imagine: Ion Tulbure, primarul de Târșiței și secretara Consiliului Local, într-un moment istoric: ţinând în mâini Declarația de Unire a localităţii lor cu România, semnată de consilieri.

Dl Tulbure este de părere că mișcarea de semnare a declarațiilor de unire este abia la început:

”La moment este o acţiune simbolică, dar care arată starea de spirit în societatea moldovenească. Guvernarea trebuie să înțeleagă că dacă năzuința Unirii vine din provincie trebuie să se conformeze spre a lua decizii importante pentru destinul de mai departe al ținutului. Or, nu are cum  bucata asta de pământ să trăiască după prevederile pactului Molotov–Ribbentrop, semnat de două puteri criminale şi condamnat de lumea civilizată”, conchide dl Tulbure.

UNIMEDIA mențio-nează că, până miercuri, 22 de localități din Republica Moldova au votat declarația simbolică de Unire cu România. Pe de altă parte, alte 50 de localități din republică au semnat o declarație anti-unire la inițiativa Partidului Socialiștilor din R.Moldova.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns