Semnal de alarmă: metoda simplă prin care Ilan Șor ar putea să „albească” miliardul furat, folosindu-se de lacunele legislative

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată în Parlament pe 26 iulie 2018, la finalul sesiunii de vară, de către parlamentarii puterii, ar putea deschide poarta unui abuz chiar și din partea condamnatului în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, în cazul „furtului miliardului”, Ilan Șor.

În prezent, dosarul lui Ilan Șor trenează la instanța de apel de mai bine de un an de zile. Primarul de la Orhei ar putea lua banii obținuți ilegal, chiar și pe cei care se află într-un circuit bancar complex încă neelucidat de autorități, dar demonstrat de raportul Kroll-2, și prin intermediari i-ar putea introduce în circuitul legal din R. Moldova, contra taxei legale de 3% din totalul declarat. Sunt afirmațiile mai multor experți juridici făcute în cadrul clubului de presă cu tema „Prevenirea corupției și recuperarea activelor. Cazul Republicii Moldova”, organizat miercuri, 3 octombrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Freedom House.

„Era o temere a noastră că există această derogare pentru consilierii locali că ei nu pot și persoanele pentru care există aceste dosare penale, dar eu cred că se poate face lejer această schemă prin intermediari”, a declarat Lilia Ioniță, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în cadrul clubului de presă.

Expertul citat este unul dintre co-autorii raportului „Măsurile de prevenire a corupției și recuperarea de bunuri în R. Moldova”, realizat de CAPC, printr-un program susținut de Departamentul de Stat al SUA și Freedom House. „Da, există derogare la lege și ar fi prea de tot să o facă personal”, a declarat la rândul său și Galina Bostan, directoarea CAPC.

La rândul său, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, și-a exprimat îngrijorarea legată de lipsa de transparență a acestei legi, care nu oferă informații publice despre cine anume sunt cei care au recurs și vor recurge la această metodă de „albire” a unor sume de bani și în ce cuantum. „Noi nu vom putea verifica dacă sunt persoane interpuse. Aici este riscul și de fapt de aici planează incertitudinea că a fost o lege făcută pentru cetățeni sau pentru stat”, a declarat Cornelia Cozonac.

Experții care au vorbit la acest club au spus că, în general, există suspiciuni rezonabile ca această lege să fi fost făcută pentru un anume cerc de oameni apropiat puterii și că nu corespunde normelor internațioanale de transparență în domeniu. Mai mult, experții au afirmat că există riscul unui nou episod de tipul „Laundromatului rusesc”, afacere prin care s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari numai în R. Moldova prin intermdiului unui mecanism complex ce includea judecători corupți și transferuri bancare alambicate printr-o serie de bănci din R. Moldova și din Europa.

 

anticoruptie

Distribuie

Lasă un răspuns