Ședința Parlamentului: Deputații au votat în unanimitate modificări la Legea privind finanțele publice locale

Parlamentul a votat în prima lectură două proiecte de modificare a Legii privind finanțele publice locale. Scopul modificărilor  este fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale prin creșterea veniturilor în bugetele acestora, relatează unimedia.info

Primul proiect propune modificarea mărimii defalcărilor de la impozitul pe venit al persoanelor fizice pentru bugetele satelor (comunelor) – până la 100% și orașelor (municipiilor) – până la 50%, precum și o nouă sursă de formate a bugetelor locale – defalcări de la impozitul pe venitul persoanelor juridice, în volum de 50% din volumul colectat.

Al doilea prevede că defalcările în bugetele locale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice să se efectueze conform locului de domiciliu al acestora. De asemenea  atribuirea a 50 la sută din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale.

Cu 87 de voturi a fost adoptat Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE” .

Parlamentul a aprobat şi demisia deputatului PDM Constantin Botnari.

Şi  Alexandru Botnari, alt deputat PDM, care a câștigat șefia Primăriai Hînceștia anunţat că își va depune mandatul de deputat.

Moțiunea simplă împotriva  ministrului Apărării Victor Gaiciuc nu a fost admisă în procedura legislativă a Parlamentului și a fost întoarsă autorilor.

Asta deşi, potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, Biroul permanent „este obligat să pună moțiunea pe agenda ședinței și să fie permisă spre dezbatere în plenul Parlamentului”.

Amintim, că Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării Victor Gaiciuc, bazată pe o înregistrare video în care „Victor Gaiciuc aduce drept exemplu Armatei Republicii Moldova spiritul de luptă al forțelor separatiste din Donbas”. Gaiciuc a calificat moțiunea drept manipulatorie, afirmând că declarația sa a fost scoasă din context.

.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns