Se propune o nouă distribuire a impozitelor în bugetele locale

Veniturile în bugetele locale ar putea crește cu peste 1,9 miliarde de lei printr-o nouă distribuire a impozitelor achitate de persoanele fizice și juridice, după ce Parlamentul va modifica Legea privind finanțele publice locale. Comisia administrație publică a aprobat acest proiect, transmite IPN.

Proiectul prevede stabilirea a două cote ale defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice, colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective. Prima cotă, pentru bugetele satelor și comunelor, precum și ale orașelor și municipiilor, cu excepția municipiilor-reședință de raion, se propune a fi stabilită în mărime de 100%. Cea de-a doua cotă, pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, va constitui 50%.

O altă modificare propusă este atribuirea a 50% din veniturile colectate din impozitul pe venitul persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale; 25%  – pentru bugetele autorităților publice locale de nivelul I și al bugetelor municipiilor Chișinău și Bălți și 25% – pentru formarea fondului de echilibrare a bugetelor unităților teritorial-administrative.

Distribuie

Lasă un răspuns