Se majorează ori nu datoria de stat internă?

Ministerul Finanțelor nu se poate descurca cu noua lege cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar pentru a rezista până la alegeri în următoarele două luni, statul va împrumuta miliarde de la bănci, majorând semnificativ datoria internă.

Cel puțin asta susține, potrivit unimedia.info, vicepreședintele Platformei DA și candidatul ACUM în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Alexandru Slusari, care a ținut să menționeze că „până la data de 2 ianuarie au fost împrumutaţi peste 470 mln lei sau de 2,5 ori mai mult decât în anul trecut în perioada similară”.

În reacţie ministrul Finanţelor Ion Chicu a dat asigurări că cheltuielile preconizate nu depășesc posibilitățile bugetului public.

”În ceea ce privește posibilitatea Ministerului Finanțelor de a finanța „proiectele electorale”, inclusiv reforma salarială în sectorul public, vreau să vă asigur că aceste cheltuieli nu depășesc posibilitățile bugetului”, susține ministrul Finanțelor, citat de Vocea Basarabiei cu referire la Today.md

În același timp, notează oficialul, supraîncasările de venituri din impozite și taxe au permis ca la sfârșitul anuilui 2018 soldurile în conturile bugetului de stat să depășească suma de 2,5 miliarde de lei.

Prin urmare, spune ministrul Finanţelor Ion Chicu, nu există necesitatea ca statul să împrumute bani sau să vândă bunuri imobiliare.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns