Se interzice vânzarea nisipului şi prundişului din râuri

Deputații au aprobat în primă lectură modificarea mai multor acte legislative prin care se interzice comercializarea sedimentelor solide – nisip, prundiş, pietriş, pietre, obținute în urma lucrărilor de amenajare a şenalului navigabil în amontele râurilor sau fluviilor. Proiectul mai prevede că toate lucrările pe căile navigabile interne vor fi efectuate în afara perioadei de prohibiţie a pescuitului, transmite IPN.

Această informație nu poate să nu bucure lumea care de ani de zile luptă cu aceste ilegalități. Pe parcursul ultimului decenii CUVÂNTUL a publicat o serie de investigații la temă, în care dezvăluia esența și urmările nefaste pentru natură, Nistru Prut, flora și fauna râului în urma businessului bazat pe extragerea și comercializarea nisipului și prundișului obţinut în urma așa-numitelor lucrări de amenajare a albiei navigabile a râurilor. Foto anticoruptie.md.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a confirmat în legătură cu actualele modificări ale legislației, că unele persoane fizice sau juridice, sub pretextul curățării șenalului navigabil, dimensiunile garantate ale căruia încă nu sunt stabilite, au extras ilegal și au comercializat nisip și prundiș din albia minoră a râurilor, lucruri despre care a scris mult mass-media din R.Moldova, inclusiv săptămânalul nostru. Pentru că nu s-a dus evidența volumului și nici adâncimea de la care sunt extrase aceste sedimente solide, nu este posibilă determinarea prejudiciului real adus ecosistemelor râurilor, dar și economiei țării, prin comercializarea acestora.

Ministrul a mai spus că așa-zisele lucrări de curățare a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi și unde nu are loc navigația. Și de fiecare dată agregatele respective scoteau din râu doar nisip și prundiș, dar nu şi  nămol. Aceste acțiuni ilegale au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor. De asemenea, au intensificat procesele de distrugere a albiei minore și de erodare a malurilor.

Proiectul propune și completarea Codului Penal cu stabilirea pedepselor pentru distrugerea albiei râurilor, cuvetelor lacurilor, iazurilor și lacurilor de acumulare.

Reporter “C”

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns