"Scumpă ţară şi frumoasă "

Acesta a fost motto-ul Festivalului consacrat Zilei Culturii Republicii Moldova în Portugalia, ajuns la cea de-a VI-a ediţie, organizat de către Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni “Mioriţa” din această ţară.

În jur de peste  400 de spectatori s-au adunat din plăcerea şi dragostea de muzică, dans, voie bună, dar şi din dorinţa de a fi grămăjoară. Ady Carp a fost surpriza în localitatea Baixa da Banheira, Portugalia. Publicul a fost foarte receptiv şi nespus de bucuros de a asculta cântece aduse cu mult DOR de ACASĂ de către acest tânăr cântăreţ talentat!

Oaspeţi de onoare au fost ambasadorul Republicii Moldova, dl Dumitru Socolan, ambasadoarea României, dna Ioana Bivolaru, Înaltul  Comisar pentru  Migraţie  dr Pedro Calado, primarii oraşelor Barreiro şi Moita, consilieri şi consuli de la Ambasadele Republicii Moldova şi României, preşedintele Federaţiei  Portugheze a Colectivelor şi Asociaţiilor Culturale, de Agrement şi Sport.

Deschiderea oficială a fost efectuata de către gazdă -Asociaţia “Mioriţa” împreună cu Grupul Cultural -Dramatic “Moştenitorii” al aceleeaşi Asociaţii.

În scenă au evoluat: Asociaţiile “Doina”, “Busuioc”, “Frăţia” şi “Mica Românie”, Liga Femeilor din Almada, Corul Polifonic şi cel al funcţionarilor din Primăria  Barreiro, grupul de dans al Universităţii “Senior” din Barreiro, Compania de Dans “Marina Popova”, Grupul de dans Junior “Almadans”, actorul Pedro Oliveira.

Cu surprize (dulciuri şi rechizite şcolare) pentru copii au venit Asociaţia “Mundo Feliz ”  şi Asociaţia “Angolana”.

Un moment frumos a fost şi prezentarea Drapelului Asociaţiei “Mioriţa”, logoul căruia a fost desenat de către artista plastică, moldoveanca Anna Petrova.

O mare surpriză pentru cei din sală a fost mesajul video trimis de Artista Poporului Nelly Ciobanu, care i-a felicitat pe conaţionali pentru acest frumos eveniment şi i-a îndemnat să nu-şi uite rădăcinile!

Respectă ţara, limba, istoria şi tradiţiile altora, dar iubeşte-ţi ce e al tău de la dumnezeu! Pentru noi, moldovenii, a fost să fie MOLDOVA, a fost să fie limba ROMÂNĂ şi a fost să fie NEAMUL, care, din păcate, acuma este răzleţit, dar nu uită credinţa în Dumnezeu.

“Doamne, jurăm lângă cripta/ Care în piatră te leagă, / Că vom păstra peste veacuri,/ Patria noastră întreagă! / Luaţi-vă-n braţe copiii, / Daţi-le sfânta poveste, / Cum că mormântul lui Ştefan/ Leagăn al neamului este!”

Acesta a fost mesajul acestei sărbători dedicate celei de-a 25-a aniversări de la Proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

Cu mult dor şi drag, Rodica Gherasim, preşedinta Asociaţiei “Mioriţa” din Portugalia

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns