"Şcoală prietenoasă copilului – mediu sănătos de viaţă”

Acesta a fost subiectul seminarului teoretico-practic, organizat de către Direcţia Învăţământ la Liceul Teoretic Răspopeni, raionul Şoldăneşti. La întrunire au participat directorii-adjuncţi pentru educaţie din instituţiile preuniversitare din raion.

Directoarea Eugenia Jora a prezentat cartea de vizită a liceului. Seminarul a inclus trei activităţi: şedinţă cu părinţii la nivel de clasă; activitate în cadrul cercului “Împărăţia magică a hârtiei” şi spectacolul folcloric “Tradiţii şi obiceiuri din datina străbună”.

La şedinţa cu părinţii, care s-a desfăşurat sub genericul “Copiii de ieri, copiii de azi”, diriginta de clasă Galina Caba, profesoară de istorie, a utilizat câteva forme şi metode originale de lucru cu maturii: filmul, pomul de idei, mesajul, discuţia ghidată, expoziţia de carte, prezentări Power Point ş.a. Psihologa şcolară Tatiana Artin le-a vorbit părinţilor despre riscurile la care sunt expuşi copiii în societatea de astăzi. Informaţii utile despre carte, printr-o expoziţie de literatură pentru elevi şi părinţi, a prezentat bibliotecara Eugenia Guţan.

În cadrul activităţii “Împărăţia magică a hârtiei”, desfăşurate de învăţătoarea Elena Belibov, s-a discutat despre confecţionarea jucăriilor pentru împodobirea pomului de Crăciun şi Anul Nou. Bradul a fost decorat cu cizmuliţe pentru cadourile lui Moş Crăciun, clopoţei, globuri, ghetuţe, omuleţi de zăpadă – toate executate de copii. De rând cu asta, elevii au aflat multe informaţii interesante despre sărbătorile de iarnă.

Directoarea-adjunctă pentru educaţie Valeria Marinescu a implicat în spectacolul literar-folcloric “Tradiţii şi obiceiuri din datina străbună” majoritatea elevilor din colectiv, inclusiv şi copii cu cerinţe educaţionale speciale, colegi din liceu şi locuitori ai satului. Membrii echipei manageriale, îmbrăcaţi în costume naţionale, au fost actori activi ai acestui spectacol, recitând, cântând, colindând împreună cu elevii şi părinţii, prezentând tradiţii şi obiceiuri, care urmează să fie păstrate de generaţia tânără.

În cadrul întrunirii, echipa managerială de la liceul Răspopeni a demonstrat practic un parteneriat real între membrii echipei, colectivul de pedagogi, psiholog, bibliotecară, părinţi şi alţi actori din comunitate. Realizarea scopurilor propuse va contribui la crearea de condiţii foarte bune pentru activitatea care să conducă la schimbări, încât instituţia să devină o şcoală prietenoasă copilului în adevăratul sens al cuvântului.

Aurelia Vlas, specialistă coordonatoare –metodistă la Direcţia Învăţământ Şoldăneşti

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns