Schimbare de vicepreşedinţi, dar şi de configuraţie în CR Orhei

Începând cu 6 martie c. CR Orhei are doi vicepreşedinţi noi: Sergiu  Pâslaru şi Iurie Siloci. Dl Siloci îl va înlocui pe Dorin Zghibarţă, demis la iniţiativa a 14  consilieri PD, inclusiv câţiva fost PLDM-işti pe motiv “că nu şi-a dat darea de seamă despre activitatea sa şi nu participă la ceremoniile dedicate unor sărbători naţionale”. După şedinţă câţiva consilieri au descifrat învinuirea referitor la sărbătorile naţionale prin faptul că nici D. Zghibarţă, nici S. Miron, celalalt ex-vicepreşedinte n-au dorit să fie la festivităţi alături de primarul de Orhei Ilan Şor.  Aceste decizii schimbă configuraţia în CR, fracţiunea PL declarându-se în opoziţie.

Dorin Zghibarţă nu a fost prezent la şedinţă. Consilierul S. Muravschi şi-a atenţionat colegii că  Zghibarţă nu este prezent la şedinţă pe motiv de boală şi Consiliul dă un exemplu prost demiţând un vicepreşedinte în lipsa lui. Observaţia domniei sale însă nu fost auzită. Consilierul  PL Vasile Roman, coleg de partid cu D. Zghibarţă a replicat că motivele demiterii  acestuia sunt ridicole pentru că în Regulamentul de funcţionare a CR nu este stipulată procedura dării de seamă a vicepreşedintelui raionului.  Roman a încercat să pună la îndoială integritatea celor doi candidaţi la funcţiile vacante. Apărându-se S. Pâslaru i-a prezentat lui V.Roman CV-ul său, iar Iu. Siloci a citit o decizie a CSJ din 2012 conform căruia statul i-a  achitat 80 000 lei pagube morale.

În consecinţă cu câte 22  voturi “pro” domnii Pâslaru şi Siloci au fost aleşi în funcţiile respective. Amintim că Sergiu Pâslaru, membru al PDM vine din mediul de afaceri, iar Iurie Siloci, acum consilier neafiliat, a fost ales pe lista PLDM şi până de demult, timp de 5 ani, a exercitat funcţia de şef al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei.

În cadrul şedinţei a fost de asemenea primită cererea de demisie a lui Gheorghe Guriuc din funcţia de şef al Secţiei raionale Cultură, aprobat un regulament de salarizare pentru deţinătorul funcţiei de director interimar al  IMSP “Spitalul raional Orhei”. De asemenea a fost prezentat noul consilier PDM Mihai Vârcolici care a venit în Consiliu în locul lui Vilian Moşanu, care şi-a depus mandatul.

Imediaat după şedinţă, fracţiunea Pl a propus consilierilor spre semnare Declaraţia de Reunire cu România, pe care erau deja 14 semnături. Dar nimeni din cei prezenţi nu a reacţionat la propunere.

Ion Cernei

 

Distribuie

Lasă un răspuns