Schemă privind legalizarea construcţiilor neautorizate. Arhitectul-şef de la Ştefan-Vodă şi directorul unei întreprinderi municipale, reţinuţi de CNA

O schemă privind legalizarea construcţiilor neautorizate în raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni şi Anenii Noi a fost deconspirată de ofiţerii CNA. Arhitectul-şef al raionului Ştefan-Vodă şi directorul întreprinderii Biroul de proiectări, prospecţiuni şi servicii din localitate au fost reţinuţi marți dimineață, pentru 72 de ore, de către mascații Centrului Național Anticorupție (CNA). Cei doi sunt bănuiți de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, cei doi ar fi pus la cale o schemă de estorcare a mijloacelor financiare pentru darea în exploatare a construcțiilor. Schema consta în identificarea persoanelor  care urmau să perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor cărora le propuneau ajutor contra unor anumite sume de bani. Ajutorul consta în asigurarea setului de documente necesar pentru darea în exploatare a imobilelor, dar și pentru întocmirea proceselor-verbale de recepție finală a construcțiilor neautorizate.

În comunicat se mai arată că cei doi ar fi încasat taxe ilegale ce variau între 1.000 şi 10.000 de lei, iar ofițerii CNA ar fi documentat mai multe episoade în care arhitectul-şef şi directorul întreprinderii menţionate eliberau certificate de urbanism, proiecte şi autorizaţii de construcţie pentru obiectivele edificate neautorizat.

După eliberarea actelor, bănuiții le sugerau beneficiarilor să aştepte câteva luni ca să creeze impresia că lucrările de construcţie ar fi fost executate în temeiul documentelor permisive, iar peste o anumită perioadă să solicite reprezentanţilor Serviciului cadastral teritorial efectuarea măsurărilor şi eliberarea certificatului privind inspectarea bunului imobil.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă până la 10 ani de închisoare.

Sursa: anticoruptie.md

Distribuie

Lasă un răspuns