Savantul Ștefan Topală – octogenar  

Doctorul habilitat, profesorul cercetător Ștefan Topală, originar din s. Podgoreni, raionul Orhei, protagonist al serialului ”30 de întrebări de-acasă”, editat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, unul din cei mai mari savanţi citogenetici din istoria viticulturii mondiale, a împlinit 80 de ani.

Ștefan Topală s-a născut la 22 martie 1938. După absolvirea școlii pimare din satul natal  și a şcolii medii din s. Cuizăuca, Rezina învață la Colegiul Agricol din Cucuruzenii de Sus, r. Orhei, pe care-l absolvă în 1958 cu Diplomă cu menţiune. Tot cu Diplomă de Merit absolvă Facultatea Agronomie a Institutului Agricol din Chişinău, iar în anul 1972 susţine cu brio teza de doctor în ştiinţe biologice, specialitatea citologia plantelor, după ce îşi continuă activitatea de cercetător ştiinţific în cadrul Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar în a.1988 susține şi teza de doctor habilitat în biologie. În anul 2004 i se conferă titlul ştiinţific de profesor cercetător.

Rezultatele ştiinţifice ale doctorului habilitat Ș.Topală au fost prezentate şi apreciate la justa valoare la diverse foruri ştiinţifice, atât naţionale, cât şi internaţionale, fiind expuse în aproape 350 de lucrării ştiinţifice, inclusiv trei monografii în limbile rusă și română.

Graţie pregătirii profesionale aprofundate în şcoli de prestigiu, perseverenţei, insistenţei, muncii cu jertfire de sine zi cu zi, vocaţiei de cercetător-inventator şi abordării corecte şi originale a problemelor ameliorării plantelor, dl profesor a obţinut în  premieră absolută realizări importante de o mare rezonanţă pentru ştiinţa şi practica ameliorării genetice a viţei de vie. De rând cu talentul de cercetător cu spirit inovativ, natura l-a mai înzestrat din plin pe dl profesor Ştefan Topală cu o gamă largă de calităţi umane, cum ar fi bunătatea, inteligenţa, cumsecădenia, etc., se menționează într-un articol semnat de colegii dr. Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice (I.) ”A.Ciubotaru”, dr. Vasile Bucaţel, șeful Lab. de Dendrologe a Grădina Botanică (I.), dr. Ion Roşca, vicedirector al Grădinii Botanice  (I.) ”A. Ciubotaru”, dr. hab.Constantin Dadu, directorul Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare ș.a. și mediatizat în legătură cu jubuleul savantului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns