Satul Țânțăreni – a 60-a primărie unde s-a votat Unirea. Urmat de Brânzeni, Mitoc şi Cucuruzeni

Votarea Declarației de Unire la ședința de luni a Consiliului Local Țânțăreni, raionul Teleneşti a decurs destul de dramatic, mai mulți din cei prezenți declarând că pasul este prematur.  Argumente convingătoare a expus dna Zinaida Nistor, profesoară la gimnaziul din localitate.

În imagine: Primarul Dumitru Stoica şi 4 dintre semnatarii Declaraţiei de Unire a satului Ţânţăreni cu România.

”Este anul Centenarului Unirii şi semnarea acestor Declarații vine să demonstreze că nu suntem indiferenți față de trecutul nostru, care a fost unul benefic în componenţa României Mari: am trăit 22 de ani în tihnă socială, fără război civil, foamete, deportări. Dacă vorbim copiilor la lecțiile de istorie despre beneficiile Unirii de la 1918, ce le vom spune mâine, rămânând într-o parte de la acest proces, care ia acum amploare în toată republica?- a remarcat profesoara în timp ce semna declaraţia de Unire cu România.

Până la urmă au semnat Declaraţia 7 din 11 aleși locali, susţinuţi şi de bibliotecara Galina Stratu şi directorul căminului de cultură Anatol Bulat. Astfel, primăria Țânțăreni a devenit a 60-a localitate din Republica Moldova unde aleșii au semnat Declarația de Unire cu România.

Satul Brânzenii Noi din raionul Telenești, satul Mitoc și comuna Cucurezeni din raionul Orhei sunt alte trei localități care au votat în Consiliile Locale Declarații de Unire cu România. Astfel, numărul localităților care spun „DA” reîntregirii naționale a ajuns marţi la 63.

Cea mai mare semnificație, dar și rostul Declarațiilor de Reunire este că piere moscalul din noi, iar cu el – și frica băgată la nivel de ADN prin deportări, foamete, umilință, fals și fățărnicie…

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns