Sătenii din Târșiței s-au arătat interesați de tematica Stop-fals!

Colaboratorii API, Petru Macovei şi Lilia Zaharia, au instruit participanţii la întâlnire cum să se ferească de ştirile false ori manipulatorii.

 

Întâlnirea jurnaliștilor din cadrul Asociaţiei Presei Independente (API), care implementează  proiectul Stop Fals! cu sătenii din Târșiței, raionul Teleneşti a fost foarte bine privită de localnicii care au lăsat pentru o oră și jumătate treburile cotidiene pentru a cunoaște dedesubturile și tehnologiile de influență asupra subconștientului.

Parascovia Rusu, bibliotecară, ne-a relatat că era la curent cu tematica discuției care urma să aibă loc or, la bibliotecă s-au desfăşurat deja ore de educație mediatică:

”Mai înainte era simplu: primeai două-trei ziare, priveai două posturi TV și gata. Acum la mulțimea de mijloace mass-media s-au adăugat rețelele sociale, unde toți se cred directori de opinie și plasează tot ce vrei, inclusiv falsuri. Iată de ce am invitat cititorii să participe la această întâlnire. Nu ne-am ales numai cu ceşti și tricouri cu logoul proiectului, dar și cu nişte cunoștințe elementare cum să deosebim adevărul de fals şi manipulare în știrile TV.

Vasile Crețu, fermier, a intrigat chiar pe membrii echipei cu pretenția că mai întâi de toate s-ar cuveni de școlit jurnaliștii să nu scrie inepții și prostii şi să nu manipuleze lumea:

”Alegeți, selectați oameni cu integritate, care să lucreze în presă! Părerea mea e că jurnaliștii cu integritate nu au ce căuta la conferințe de presă cu persoane faţă de care societatea are bănuieli că sunt corupte. Cred că simțul omenesc trebuie să fie prioritar în aceste cazuri. Dacă ești impus să greșești contra adevărului – concediază-te de acolo. Onoarea trebuie păstrată de tânăr”, a fost de părere fermierul.

Ion Tulbure, primarul de Țârșiței, a declarat că activitatea a  depășit așteptările:

”Părinții și bunicii noștri erau foarte precauți când citeau gazetele sovietice. Poate că falsuri evidente erau mai puține, poate că se vorbea jumătate de adevăr, dar ei aveau discernământ şi critică sănătoasă să le intuiască. Acum  lumea se dă mai ușor mințită. Iată de ce aveam neapărată nevoie de o asemenea întâlnire. Pentru mine e important ca săteanul nostru să cugete liber, să ştie ce se petrece în societate, să voteze conștient, ca să-și poată construi un trai destoinic”, a declarat primarul.

Ion Cernei 

 

Distribuie

Lasă un răspuns