Sătenii au salubrizat albia celui mai mare izvor din localitate

Circa 20 de persoane din s. Țânțăreni au participat duminică la o clacă de salubrizare a albiei celui mai mare izvor din sat (în imagine).

 ”Acum 30 de ani aici a fost forată o sondă, care are un debit de circa 4 metri cubi de apă pe oră. Apa este de calitate și chiar cineva a încercat s-o îmbutelieze.  Regretatul Ion Boicu, unul din sătenii noștri, a construit un fel de castel de apă şi scări până la izvor. Dar, pe  parcursul anilor, aici s-au adunat multe gunoaie şi noi am hotărât să facem ordine”, ne-a spus primarul Dumitru Stoica. 

Albia a fost curățată de la gura izvorului până la scurgerea în Răut pe o distanță de circa 100 de metri. Grigore Șova, conducătorul unei firme a adus aici un grilaj din metal:

”Părinții și buneii noștri ne povesteau că problemele satului tradiţional le soluţionau sătenii, inclusiv prin intermediul clăcilor. Generația noastră e cam inertă, din care cauză am pierdut câteva izvoarele de  lângă sat”, a spus dl Grigore.

Primarul de Țânțăreni a mai menţionat că activitățile de voluntariat vor continua, inclusiv pentru curăţirea şi amenajarea şi altor surse de apă potabilă.

   Reporter ”C”            

                                                            

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns