Sărătenenii au omagiat centenarul celei mai longevive consătence

Sâmbătă, zeci de locuitori ai satului sărătenii Vechi din raionul Teleneşti – artiști amatori, pedagogi, decani de vârstă ai localității – au omagiat-o la frumoasa aniversare de 100 de ani pe Teodora Petică. Ei au venit cu flori şi daruri la casa sărbătoritei, unde-i aşteptau cei patru copii, opt nepoți și patru strănepoți, rudele apropiate.

În imagine: acest extraordinar covor a fost ţesut special pentru sărbătorită – el reprezintă arborele genealogic al dnei Teodora Petică.

Iurie Tulgara, primarul comunei, a punctat calea de viață a celei mai în vârstă femei din localitate, care în toate timpurile a fost exemplu de cumsecădenie, omenie şi optimism.  Asta a şi ţinut-o în puteri până acum, încât bunica Teodora încă îşi lucrează singură grădina, iar în toamnă va strânge roada.

Oaspeții i-au adus sărbătoritei cadouri: primăria –  o Diplomă de gratitudine și un premiu de 1500 de lei, Rodica Bârsan, preşedinta Asociației femeilor în etate 65 Plus – un covor cu arborele genealogic, unde pe fiecare ramură sunt ţesute numele copiilor și nepoților, Ion Tulgara, veteran de război – un coș cu 100 de nuci și 100 de ardei, care simbolizează hărnicia și longevitatea. Au anunţat îndemnizații bănești cu ocazia centenarului  reprezentanții Consiliului Raional Telenești și Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei.

După cum ne-a relatat omagiata, doar munca și credința i-au menținut vigurozitatea:

”Hrana ne-a fost naturală, fără chimicale, din grădină, vin – câte un pic numai la sărbători, cu ocazii și din beciul nostru. Toate cu măsură şi fără sfadă cu rudele și vecinii. Dar și muncă – vara și toamna – la pământ; iernile – la țesut covoare, la împletit și croșetat”.

Dna Rodica Bârsan, directoarea muzeului satului, autoarea ideii cu omagierea, a remarcat că cea mai longevivă doamnă din localitate este și una din păstrătoarele de cultură din Sărăteni: ”Dna Teodora ne-a recitat poezii de la școala românească or, la noi în sat școala din perioada interbelică avea 7 ani, a păstrat cântecele adolescenței și tinereții sale, pe care ni le-a cântat la sărbătoare, ceea ce a fost o mare surpiză pentru noi. Exact 50 de ani în urmă, în iulie 1969, a rămas văduvă, soțul pierzându-și viața în rezultatul unui accident rutier. A crescut patru copii – trei fete și un băiat, oameni curajoși și patrioți. Despre fiul Ion Petică ”C” a scris în numărul de revelion din anul acesta – el a păstrat  o urătură din timpul  Marii Uniri. Într-un cuvânt – un exemplu de viață destoinică și fericită”, ne-a spus dna Bârsan.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns