Săraci, dar plătim cel mai mult pe carburanţi

Marţi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat noi majorări de tarife pentru carburanţi. Astfel în următoarele două săptămâni benzina cu cifra octanică A95 se va comercializa în R.Moldova la preţul de 18,15 lei/litrul, iar motorina – la 15,67 lei/litrul.

Nici de data aceasta ANRE nu-şi argumentează decizia, care trezeşte multe semne de întrebare. Şi iată de ce.

Potrivit unor informaţii mediatizate de http://autoblog.md/infografic despre preţurile actuale ale benzinei cu cifra octanică 95 şi motorinei în statele care înconjoară Moldova şi nu numai (în total 33 de ţări) reiese că, raportate la salariul mediu pe ţară, preţurile la carburanţi în R.Moldova sunt unele dintre cele mai mari. Infograficul publicat pe adresa nominalizată demonstrează că de un salariu mediu pe economie în Republica Moldova (5050 lei) astăzi poţi cumpăra 278 litri de benzină. La acest capitol ţara noastră s-ar poziţiona între Bulgaria şi Ucraina, care ocupă ultimele locuri printre cele 33 de ţări incluse în tăbliţă.

Conform sursei citate, cu un salariu mediu în Luxemburg pot fi procuraţi 2702 litri de benzină, în Norvegia – 2392, Austria – 1979, Olanda – 1837, Germania – 1692, Franţa -1587, Italia – 1139 litri de benzină. Acesta este unul din principalii indici ai nivelului de trai în ţările respective.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns