Să trăiţi, domnule prim-ministru!

Valeriu Muravschi, ex-ministru al finanțelor, ex-prim-ministru al Republicii Moldova şi ex-parlamentar, unul din protagoniştii culegerii 30 de întrebări de-acasă, editată de redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, a rotungit miercuri vârsta de 70 de ani.

Valeriu Muravschi s-a născut pe 31 iulie 1949 la Sirota, raionul Orhei. În 1971 a absolvit Fa-cultatea de Eco-nomie a Institutului Politehnic din Chişinău, actuala Universitate Tehnică a Moldovei şi a fost angajat economist superior la Comitetul de Stat pentru Prețuri al RSS Moldovenești (1971-1976). Apoi este transferat în cadrul Ministerului Industriei Materialelor de Construcții al RSSM, unde îndeplinește funcțiile de șef al Secției prețuri (1976-1979, 1980-1984), economist principal în Direcția planificare economică (1979-1980), șef al Secției finanțe (1984-1988) și director administrativ-economic, șef al Direcției economie (1988-1990).

A ocupat funcția de viceprim-ministru, ministru al finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). La 28 mai 1991, Valeriu Muravschi a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Principala problemă cu care s-a confruntat Valeriu Muravschi în calitate de prim-ministru a fost diferendul transnistrean. La 15 martie 1992, Guvernul Republicii Moldova a făcut un apel către locuitorii din raioanele de pe malul stâng al Nistrului să respecte autoritățile de stat. Ca urmare a neîncetării atacurilor din partea forțelor separatiste, la 28 martie 1992, a fost declarată starea excepțională în toată Moldova, premierul Valeriu Muravschi îndemnând poporul să fie gata să-și apere țara.

La 1 iulie 1992, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, îl desemnează pe Andrei Sangheli în funcția de prim-ministru, acţiune care a fost una dintre condițiile “Convenției Elțin-Snegur”, care prevedea formarea în R. Moldova a unui guvern de “conciliere”.

În anul 1999, Valeriu Muravschi a fondat Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat din Republica Moldova, al cărui președinte a fost până la dispariția acestuia în anul 2002.

În anul 1998 a fost ales deputat în Parlament pe lista Blocului Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, aflându-se până în anul 2001 în fruntea Comisiei pentru buget și finanțe a legislativului de la Chișinău.

La 31 iulie 1999, “pentru activitate îndelungată și rodnică în organele de stat, contribuție substanțială la dezvoltarea social-economică a republicii și înalt profesionalism”, i-a fost conferit Ordinul Gloria Muncii.

Am realizat cu dl Muravschi, chiar la baştina sa, un interviu pentru ciclul 30 de întrebări de-acasă, care a ținut 3 ore. La Sirota dumnealui are o căsuţă de vacanţă, unde revine în zilele de odihnă și unde trăiește la propriu cu grijile baștinii (https://issuu.com/ziarulcuvantul/docs/30_de_intrebari_de-acasa_volumul_iv Am revenit acasă din marea dorinţă de a schimba destinul baştinii).

Profesorul Vasile Șoimaru, prieten cu domnia sa încă de pe băncile studențești, ne-a relatat:

”Îi doresc și pe această cale La mulţi ani cu sănătate şi succese în toate domeniile pe care le practică și la această frumoasă vârstă! Acum niște ani, Valeriu Muravschi a publicat o carte, vinovat fiind și eu de apariția ei și de scrierea prefaței la această lucrare…

La mulţi ani, frate Valeriu, și nu uita că se apropie vertiginos și jubileul, adică aniversarea a 50-a de la absolvirea de către noi a Facultății de economie a Politehnicii din Chișinău, care astăzi cu onoare poartă numele excepționalului nostru rector, Sergiu Rădăuțan…”

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, inclusiv din partea cititorilor, îi transmite jubiliarului cele mai sincere felicitări, dorindu-i mulți ani înainte, ca să ne bucure cu cărțile sale, dar și bunele inițiative de renaștere a baștinii, Sirota, în care este angajat cu tot sufletul de la independență încoace.

Ion Cernei

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns