Să te întorci sau nu acasă?

Art. 10 din Constituţia RM prevede: “Statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova. Republica Moldova este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi”. Iar conform art. 1, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate.

 Pe 24 martie am fost contactat de un prieten aflat în Anglia la muncă. M-a rugat să intervin dacă am posibilitate pentru a-l ajuta cu un loc în avionul ce urma să zboare a doua zi spre Chişinău. Adresarea a avut drept motiv că persoana care organizează cursa, Carolin Velişcu este în lista mea de prieteni. Contactându-l pe ultimul, am înţeles că e învălmăşeală mare şi foarte multă lume doreşte să se întoarcă acasă, dar nu are posibilitate.

Am contactat un deputat din Parlament pentru a afla care este situaţia cu persoanele din străinătate şi ce întreprinde Guvernul RM pentru repatrierea cetăţenilor noştri, nimeriţi în situaţie grea. Mi s-a spus că de aceste probleme se ocupă Ambasada R. Moldova în Anglia.

A doua zi, Carolin Velişcu mi-a trimis următorul mesaj, postat şi pe reţelele de socializare: “În atenţia celor care zboară pe 25.03.2020 cu ruta charter privată London Southend – Chişinău. Bilete printate sau electronice nu-s sau dacă le primesc nu dovedesc să vi le dau. Facem aşa. Cei care au procurat bilete, vă apropiaţi cu paşapoartele la checkinn şi primiţi boarding pass.

Doamna Angela o să vă măsoare temperatura. Da la Chişinău s-au transmis măşti şi mănuşi, le primiţi acolo. Bagaj 23 kg şi de mână. Să aveţi un act moldovenesc. La ora 10 să fiţi acolo, avionul decolează la 13:00. Aeroportul Southend Post Codu: SS2 6YF. Armele, drogurile şi viruşii lăsaţi în UK. Videouri cu aplauze din avion să nu-mi faceţi!!!

Şi încă odată vă rog, dacă aveţi simptome – nu vă urcaţi, gândiţi-vă la cei de acasă”.

De fapt, acest caz nu este singular. Pe reţelele de socializare am găsit mai multe mesaje, care demonstrează că foarte mulţi cetăţeni de-ai noştri sunt lăsaţi în voia soartei. Preşedintele şi prim-ministrul ne asigură că au grijă permanentă de orice cetăţean, în realitate situaţia este cu totul alta. Au organizat 1-2 curse şi consideră că şi-au făcut treaba, dar peste hotare avem zeci de mii de concetăţeni aflaţi în mare dificultate şi care n-au cum veni acasă decât cu ajutorul autorităţilor republicii.

Victor Cibotari

Distribuie

Lasă un răspuns