Să evităm pericolele în timpul iernii

Foto simbol zdb.ro.

Iarna curentă ne-a bucurat cu ninsori şi zăpadă. Dar când timpul e senin, soarele începe să încălzească tot mai tare.  De aceea Serviciul Protecției Civile al Secției Situaţii Excepţionale Telenești avertizează cetățenii despre riscurile posibile în perioada rece a anului.

Conducătorii auto sunt rugați să urmărească permanent mesajele autorităților și să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător.

Sunt avertizați și amatorii de pescuit la copcă despre pericolul prăbușirii sub gheața subțire, iar maturii – să nu lase copiii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Jocul pe malul sau pe gheaţa râurilor şi iazurilor reprezintă un risc major pentru copii. Gheața pe bazinele acvatice va prezenta pericol în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus.

În această perioadă drumurile, trotuarele, treptele devin lunecoase şi astfel creşte riscul traumatismelor mai ales pentru persoanele în vârstă. Fiţi atenţi şi luaţi toate măsurile posibile pentru a evita pericolul căderilor.

Totodată, țurțurii, dar și zăpada depusă pe acoperișurile clădirilor prezintă un risc pentru sănătatea și viața trecătorilor.

În acest context îndemnăm populația, serviciile comunale, dar și responsabilii instituțiilor publice și private să îndepărteze zăpada şi ţurţurii de pe streaşina locuințelor și clădirilor, iar populaţia – să evite a merge pe sub pereţii clădirilor care prezintă pericole, să nu-şi parcheze acolo mijloacele de transport, să nu lase copiii să se joace fără supraveghere şi să fie atenţi atunci când deschid uşile de intrarea şi ies din case.

În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul unic 112.

Ecaterina Manin, ofițeră SPC al Secției Situaţii Excepţionale Telenești

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns