S-au scumpit carburanții la stațiile PECO din R. Moldova.

În primele zile ale anului curent s-au scumpit carburanții la stațiile PECO din R. Moldova. Potrivit tv8 preșurile s.au majorat la benzina și motorina în mediu cu 30 de bani, iarla  gaz – cu 70 de bani.

De exemplu, pentru un litru de benzină cu cifra octanică A95 șoferii trebuie să plătească acum 18,7 lei față de 18,45 lei cât costa la finele anului trecut.

Un litru de gaz lichefiat costă la stațiile PECO între 9,84 lei și 10 lei, față de 9,25 lei cât a fost prețul până acum.

Amintim că autoritățile au modificat anul trecut legea și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu mai stabilește prețurile la carburanți. Petroliștii pot stabili de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării carburanților, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile și incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de metodologie, care nu poate depăși 10%.

Anterior, ANRE stabilea prețurile plafon la benzină și motorină o dată la două săptămâni.

 

Distribuie

Lasă un răspuns