România instituie ordonanța militară. În intervalul orar 22:00-6:00 circulația peersoanelor este permisă doar în baza unui certificat

Sâmbătă seara, ministrul Afacerilor Interne din România, Marcel Vela, a emis o ordonanță militară prin care este interzisă circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de trei persoane. Actul include 11 articole și prevede restricții cu privire la orele de circulație prin orașe, dar și prevederi de sistare a mai multor activități comerciale.

Potrivit informației publicate de digi24.ro, ordonața emisă de autoritățile române prevede un șir de restricții. Măsurile intră în vigoare de duminică, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial. Iată câteva:

Se suspendă temporar activitatea în stomatologii. Se admit doar intervențiile urgente.

Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.( nu mai mult de trei persoane)

În intervalul orarului 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru câteva motive – deplasări în scop de serviciu, pentru asistență medicală, pentru asigurare cu produse de strictă necesitate, de scurtă durată pentru îngrijirea vârstnicilor sau animalelor domestice.

În intervalul orarului 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai în baza unui act ce justifică motivul deplasării.

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu unele excepții.

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns