Roadă fără precedent

În raionul Şoldăneşti campania de recoltare a merelor târzii este în toi. După cum relatează soldanesti.md, specialiştii Direcției Agricultură și Alimentație prognozează în acest an o recoltă record.

Conform datelor prealabile ale producătorilor, în ansamblu pe raion roada va fi de circa 14 mii de tone de mere, cu  2 mii de tone mai mare ca în anul trecut.

Agronomii afirmă că seceta din a doua jumătate a verii nu a influenţat calitatea merelor şi acestea au mărimi optime. Iar precipitaţiile căzute la începutul şi sfârşitul lunii septembrie nu au produs pagube semnificative livezilor.

La moment problema cea mai serioasă, cu care se confruntă majoritatea pomicultorilor, este lipsa pieţei de desfacere a fructelor, din care cauză aceştea sunt impuşi să livreze fructe calitative la prelucrare pentru suc. În această situaţie, experţii consideră oportună oferirea de compensaţii fermierilor din partea statului. Aşa ceva s-a întâmplat deja în 2014, când Federaţia Rusă a interzis exportul de mere din Republica Moldova, precizează sursa citată.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns