Rezultatele din turul doi vor fi sau nu similare cu cele din scrutinul precedent?

 Scrutinul din 3 noiembrie c. pentru alegerea primarilor oraşelor de Şoldăneşti şi Rezina se aseamănă foarte mult cu cel de acum patru ani şi ceva.

 

Ca şi în iunie 2015, şoldăneştenii vor trebui să aleagă între aceleaşi persoane, care în primul tur au înregistrat rezultate aproape similare cu cele de acum patru ani. Concretizăm că în primul tur al scrutinului din iunie 2015 Alexandru Tinică (PLDM) a obţinut 24,21% din sufragii (667 voturi), iar Ion Cuculescu (PPPN) – 21,52% (593 voturi). În turul doi însă Ion Cuculescu l-a devansat pe concurentul său cu 348 de voturi, astfel devenind primar al oraşului.

La 20 noiembrie c. pentru mandatul de primar de Şoldăneşti au concurat 9 persoane, dar pe primele două locuri iarăşi au ieşit Alexandru Tinică, liderul local al PLDM (30,51%) şi Ion Cuculescu, care de data aceasta este reprezentant al PDM (17,99%). Se va repeta ori nu situaţia din 2015 e greu de spus. Ceea ce se poate afirma astăzi este că rezultatul alegerilor de duminică va depinde în totalitate  de predilecţia susţinătorilor celorlalţi şase ex-concurenţi (Diana Babcineţchi (PŞ), Ana Covalenco (Blocul ACUM), Vadim Groza (PSRM), independenţii Mihai Ioncu şi Nadejda Hamâc şi Ruslan Todua (PCRM), fiecare dintre care în primul tur a adunat între 8,8% – 6,9% din voturile valabil exprimate ale şoldăneştenilor.

Apropo, o situaţie aproape similară s-a creat şi la Rezina. În 2015 primarul de Rezina tot a fost ales în turul doi, în care au concurat Simion Tatarov (PDM) cu 1823 de voturi la activ în primul tur şi Valeriu Ciorici (PSRM) – 999 de voturi. În cadrul scrutinului decisiv victoria, cu o diferenţă de circa 800 de voturi, a fost de partea lui Simion Tatarov.

Şi de data aceasta Simion Tatarov, care s-a implicat în alegeri deja sub drapelul PPEM, urmează să dispute mandatul de primar tot cu un reprezentant al socialiştilor, Valentin Rotari. Numeric, la ambii candidaţi, rezultatele înregistrate pe 20 octombrie sunt mai mici decât la alegerile din iunie 2015, dar proporţiile pe fundalul general al electoralelor diferă foarte puţin. Soarta câştigătorului turului II depinde în totalitate de faptul cu cine vor vota susţinătorii din primul tur al Blocului ACUM  (712 voturi) şi candidatului independent Ghenadie Cuzuioc (524 voturi).

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns