Rezina, vizată într-o decizie de condamnare la CtEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a făcut publice pe 17 septembrie c. două hotărâri în care Republica Moldova și Federația Rusă au fost recunoscute vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și a dreptului la libertate și siguranță. Ambele state au fost obligate să achite prejudicii în valoare de 15 100 euro, relatează agora.md.

Potrivit Asociației Promo-LEX, în cauza Negruță, reclamantul a fost reținut la 14 iunie 2011 în orașul Rezina de către Centrul Anticorupție, apoi a fost transmis așa-numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia.

Reclamantul a fost pus sub acuzare și condamnat în stânga Nistrului, fiind transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. Acesta a fost eliberat în octombrie 2014. Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități ale “RMN”, care ulterior l-au condamnat.

CtEDO a dispus încasarea sumei de 15 000 euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5 600 din contul Republicii Moldova și 9 400 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1 900 euro, dintre care 700 euro din contul Republicii Moldova și 1 200 euro din contul Federației Ruse.

Detalii despre cazul dat, inclusiv acţiunile Procuraturii Rezina privind anchetarea  acţiunilor ofiţerilor CNA găsiţi în investigaţia Hoţii de oameni publicată în CUVÂNTUL din 18 august 2017 şi pe site-ul cuvintul.md la aceeaşi dată.

Apropo, prima relatare despre arestarea lui Negruţă a fost publicată de săptămânalul CUVÂNTUL.

Distribuie

Lasă un răspuns