Reveniri în forță. Deocamdată candidați independenți

Noutatea trăsnet este revenirea în politica orheiană a lui Igor Grigoriev

 

Toamna politică riscă să fie una fierbinte și în provincie. Încă nu au fost constituite comisiile electorale de circumscripție, iar înregistrarea candidaților urmează să demareze pe 10 septembrie c., totuși la Orhei și Telenești se observă o mișcare a viitorilor candidați spre alte partide decât PDM și PL, care pierd oameni, dar și organizații întregi.

În raionul Telenești au dispărut organizațiile teritoriale ale PL, majoritatea primarilor care reprezentau acest partid aderând la PAS. Nu este clar ce va fi în continuare cu organizația teritorială a PDM. Acum trei săptămâni a avut loc adunarea membrilor OT Telenești a PDM, la care au participat doi consilieri raionali și șase primari. Consilierul raional A. Mereuță și primarul de Ciulucani, A. Cibotaru, au criticat dur conducerea organizației (ulterior Alexei Mereuță a publicat pe rețelele de socializare o declaraţie că părăseşte partidul). Mai mulți primari mi-au spus că cea mai mare parte a celor care au candidat odinioară pe lista PDM vor merge în alegerile din acest an în calitate de candidați independenți ori pe listele Blocului ACUM sau PLDM, organizația teritorială a căruia acum câţiva ani era una dintre cele mai numeroase şi combative în raion.

Primarul de Teleneşti, Vadim Lelic, care a candidat şi la alegerile parlamentare din februarie curent, acum va candida la funcția de primar din partea… PLDM, partid pe care l-a reprezentat în mandatele precedente. Dl Lelic ne-a asigurat că 5 primari care au candidat în 2015 pe listele PLDM revin în forță la noile alegeri locale.

Blocul ACUM la Telenești a declarat că nu va coopta pe listele sale transfugi. Deocamdată aceștia nu şi-au definitivat candidații în toate primăriile, dar se ştie că pentru funcția de primar de Telenești din partea Blocului va concura Loreti Anton, șeful Direcției Economie, văzut de mulţi în raion ca un concurent serios al lui Vadim Lelic. La sediul organizației raionale a PSRM Telenești ne-au spus că au deja doi candidați pentru funcția de primar în localitățile rurale.

La Orhei majoritatea primarilor veniți pe listele PDM candidează ca independenți, însă sunt printre ei unii care intenţionează să meargă pe listele ACUM. Bunăoară, Vasile Cojocaru, primarul de Zahoreni, care intenţionează să coopteze şi candidaţi la funcţia de consilier din acest bloc.

Ilie Vârtosu, actualul primar de Mălăiești, a declarat că va candida numai ca independent: ”Învățămintele pe care le-am tras din alegerile organizate de PDM au fost pentru mine, dar și pentru alți colegi, o lecție dură. Eu am decis că de acum încolo voi merge în alegeri numai în calitate de candidat independent”, ne-a spus domnia sa.

În politica orheiană revine și Petru Dohocher, ex-primarul de Vatici, care acum conduce organizația teritorială a PLDM. Dânsul a declarat, că mai mulți primari, care au candidat sub același drapel în 2015, îl urmează și acum.

Dar noutatea trăsnet este revenirea lui Igor Grigoriev, ex-viceprimar de Orhei în timpul lui Șor, care-și face aici echipa împreună cu Tudor Golub, ex-președintele raionului Orhei. Printre cei care s-au perindat în politica orheiană, Grigoriev pare a fi piesa cea mai grea: director general la Agenției Proprietății Publice, diplomat, șef de cabinet în Parlament, a condus două campanii electorale ale Irinei Vlah și a lui Ilan Șor în 2015. În opinia a mai multă lume, Grigoriev are multe şanse, fiindcă a demisionat de la primăria lui Șor, a făcut dezvăluiri şocante și şi-a cerut public scuze, a solicitat azil politic, și-a asumat multe riscuri pentru sine și familia sa. ”Voi face publică opțiunea politică doar după ce ne înregistrăm. Vom candida în alegerile pentru primărie și Consiliul Raional.  Atât vă pot declara, că m-am dus cu formațiunea politică, liderul căreia a venit la mine acasă și m-a rugat să lucrăm împreună”, ne-a declarat dl Grigoriev.

În opinia mai multor alegători din Orhei, Grigoriev ar putea fi un concurent foarte serios pentru reprezentanta Partidului Șor, Diana Memeț.

Deocamdată nimeni nu se apucă să facă prognoze serioase vs. de viitorul APL de gradul II, dar toți trăiesc cu speranța că viitoarele consilii raionale vor fi lucrative, mai puțin pestrițe din punct de vedere politic, iar patriotismul local va predomina asupra intereselor politice și de grup.

Ion Cernei

 

Distribuie

Lasă un răspuns