Restanţe solide la venituri şi cheltuieli

În nouă luni ale anului 2016, Consiliul Raional Şoldăneşti a valorificat 54 de milioane de lei sau două treimi din totalul veniturilor, prevăzute la început de an. În aceeaşi perioadă, cheltuielile s-au cifrat la 56% din banii stipulați la acest capitol. Altfel spus, nu au fost utilizați aproximativ 60 de milioane de lei. Despre aceasta s-a vorbit la recenta ședință a Consiliului Raional, în cadrul căreia a fost dezbătută executarea bugetului pentru anul 2016 (în imagine).

Referindu-se la cheltuieli, raportorul, Iurie Prisăcari, şeful Direcţiei finanţe a Consiliului Raional Şoldăneşti a menționat, că în mare parte n-au fost utilizate alocațiile pentru învățământ – aproape 35 de milioane de lei. Dânsul a precizat că banii erau destinați pentru reparații și aprovizionarea cu combustibil pentru perioada rece a anului.

Pe perioada raportată, planul anual precizat la impozite şi plăţi proprii a fost de 20 de milioane de lei. De facto, au fost acumulate doar 15 milioane (72 la sută). În structura veniturilor proprii, o treime (7 milioane) a constituit-o impozitul pe venit din salariu. Impozitul funciar s-a cifrat la 4 milioane de lei (18,5%), iar taxa rutieră – 3 milioane (15,7%).

În total, aceste cinci impozite formează 95 la sută din volumul veniturilor proprii. Conform datelor executării, nici la unul din compartimente sarcina n-a fost îndeplinită.

Șeful Direcției finanţe s-a arătat îngrijorat că din cele 23 de primării din raion nici una n-a îndeplinit planul anual la acumularea veniturilor proprii. Totuși, cele mai bune rezultate le-au înregistrat primăriile Pohoarna (90% din sarcina prevăzută), Rogojeni (89%), Mihuleni (86,1%), Șestaci (80,1%).

În acelaşi timp, cele mai proaste rezultate la capitolul dat le au primăriile Găuzeni (34,2%,) Vadul-Rașcov (40,5%), Șipca (56,5%) și Dobrușa (60,0%).

Potrivit lui Iurie Prisăcari, la executarea bugetului cele mai mari restanțe le-a înregistrat Direcția Asistenţă Socială şi Protecția Familiei.

Natalia Rotari

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns