Republica Moldova va deține în 2018 președinția Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM)

Începând cu 1 ianuarie 2018, Republica Moldova a preluat preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM,  mandatul căreia va dura pe parcursul întregului an, transmite Vocea Basarabiei.

Pentru exercitarea mandatului de Preşedinte în Exerciţiu al GUAM,  Republica Moldova şi-a propus un şir de priorități care vor ghida activitatea autorităţilor moldoveneşti pe parcursul acestui an.

 Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (ODDE – GUAM) a fost înfiinţată prin semnarea, la 23 mai 2006, în cadrul primului Summit al Şefilor de Stat GUAM de la Kiev, a Statutului (Cartei) acesteia. Până atunci exista un For Consultativ fondat în 1997, la Strasbourg, de către Preşedinţii statelor: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi R. Moldova. Organele principale ale Organizaţiei sunt: Reuniunea anuală (Summit) a Şefilor de Stat (organul suprem); Consiliul Miniştrilor ai Afacerilor Externe (organul executiv); Comitetul Coordonatorilor Naţionali (organul de lucru); Oficiului Informaţional, din 2007 este instituit Secretariatul (organul informaţional).

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns