Reprezentanţii APL şi societăţii civile analizează cum să se implice mai eficient în procesul bugetar

În cadrul proiectului ”Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, la Biblioteca Publică Raională ”Vasile Alecsandri”  din Teleneşti a avut loc o întrunire  a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi societăţii civile.

În discuţie au fost puse subiectele: “Atitudinea și gândirea pro-activă – paradigmă avansată de a gestiona eficient etapele procesului bugetar în mod participativ”, “Principiile și Valorile bunei guvernări”, “Participarea cetățenilor în realizarea politicii fiscale și a conceptului de bugetare participativă” ş.a.

Potrivit lui Valeriu Rusu, director executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) “Habitat” Rezina, care a prezentat comunicarea de bază pe subiectele nominalizate, cei 22 de participanți la întrunire s-au implicat activ în discuții, venind atât cu constatări, cât şi cu idei, propuneri interesante privind implicarea largă a cetăţenilor în bugetarea participativă, conştientizarea faptului că această activitate aduce plus valoare comunităţii.

Responsabilii de procesul bugetar din Primăria Telenești au abordat problemele lipsei unei autonomii financiare autentice a Autorităţilor Publice Locale, necesitatea unor măsuri urgente care să conducă la consolidarea economiei Republicii Moldova, starea anemică a căreia s-a agravat şi mai mult din cauza pandemiei cauzate de Covid-19, lucru care, în cele din urmă, se va răsfrânge negativ asupra veniturilor bugetare şi a sferei sociale a localităţilor şi ţării în ansamblu.

Evenimentul a fost organizat de AO ADR ”Habitat”, partener regional în cadrul Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.

Reporter “C”

 

Distribuie

Lasă un răspuns