Reprezentanții APL din raioanele Şoldăneşti şi Rezina au fost certificați în domeniul energetic

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în cooperare cu Ambasada Republicii Federale Germane, Ambasada Suediei în țara noastră şi Asociaţia germană pentru Cooperare Internaţională (GIZ) au înmânat recent certificate de absolvenți ai cursului „EUREM – Manager energetic european” reprezentanților autorităților publice locale (APL) din 14 raioane. Printre aceştea sunt şi Eugeniu Postu, Rezina şi Andrei Cojocaru, Şoldăneşti.

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a menționat că datorită Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale” implementat de GIZ cu suportul Guvernului Suedez au fost realizate un șir de programe și proiecte de eficiență energetică atât la nivel local, cât și regional. ”CCI a RM este unica instituţie din ţară, care oferă  cursul de instruire pentru calificarea de Manager energetic european. În perioada martie-iunie 2018 am desfășurat cursul EUREM cu participarea a 14 reprezentanți din cadrul Consiliilor Raionale Călărași, Soroca, Sângerei, Leova, Dondușeni, Nisporeni, Bălți, Cimișlia, Strășeni, Rezina, Glodeni, Șoldănești, Edineț și Ungheni. Participanții au trecut un curs de formare teoretică, au vizitat companii cu experiență în implementarea proiectelor de eficientizare a energiei, au beneficiat individual de consultanță practică în scrierea lucrării de curs. Sperăm că aceste proiecte să devină realitate și să fie aplicate în localitățile natale ale beneficiarilor”, a mai spus președintele Camerei.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova E.S. Angela Ganninger a vorbit despre schimbările climatice și necesitatea acordării unei atenții deosebite energiei pe care o utilizăm. ”Republica Federală Germania susține inițiativa Europeană EUREM, având convingerea că eficiența energetică reprezintă una din cele mai mari surse de energie de care dispune, de aceea, nu este de mirare că unul din cele patru sectoare ale proiectului implementat de către GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale” este eficiența energetică”. Angela Ganninger a mai spus că rezultatele proiectului sunt pozitive, drept exemple avem două spitale, unul la Orhei și altul la Călărași, unde se economisesc nu doar resurse financiare și energetice.

Din anul 2011, CCI a RM a certificat 123 de manageri energetici europeni atât de la instituții publice, cât și de la companii private, se mai menţionează în comunicatul CCI.

 

Distribuie

Lasă un răspuns