Renovarea școlilor continuă

Pe parcursul lucrărilor de reparaţie la Gimnaziul “Mihai Eminescu” din oraşul Teleneşti, şantierul a fost vizitat de reprezentanţii Băncii Mondiale în Republica Moldova, Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, primăriei şi Consiliului Raional, Direcției Generale Educație Teleneşti.

 Procesul de renovare a școlilor de circumscripție, selectate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), continuă. Prin intermediul Fondului de Investiții Sociale în anul 2020 vor fi renovate opt instituții de învățământ. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va asigura dotarea școlilor cu mobilier și echipamentul necesar desfășurării orelor practice. Proiectul este sprijinit financiar de Banca Mondială și vine să transpună în fapt eforturile Guvernului Republicii Moldova de consolidare a calității educației, relatează reforma.prim2020@gmail.com

Selectarea școlilor a fost efectuată în baza unor criterii clare și transparente, convenite cu Banca Mondială,  conform cărora sunt eligibile doar școlile cu un număr de peste 600 de elevi.

„Prioritate au avut școlile cu perspectivă demografică în care învață copii din mai multe localități și oferă un mediu prietenos copilului, dispun de cadre didactice, au o reușită școlară bună. Ministerului Educației Culturii și Cercetării (MECC) îi revine misiunea de a asigura aceste școli cu echipament specific pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie în baza standardelor aprobate. Mai exact, Ministerul alocă mijloacele financiare necesare. În medie este vorba de aproximativ 30 de mii de dolari pentru fiecare școală”, a specificat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General MECC.

„În prezent, în opt școli din țară procesul de renovare este în plină desfășurare. Avem 74% din lucrări efectuate la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești. La această instituție vom continua procesul de renovare în baza unui nou contract, astfel încât până la sfârșitul anului sediul gimnaziului să fie dat în folosință. Tot pentru anul curent preconizăm finisarea lucrărilor la alte șapte licee din țară, a precizat Sergiu Niculiță, directorul adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

În total, în cadrul PRIM vor fi renovate 23 de școli de circumscripție. Zece din acestea au fost deja date în folosință.

Potrivit datelor FISM, în 2020 urmează a fi selectat contractorul în urma licitațiilor pentru desfășurarea lucrărilor civile la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Anenii Noi, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca. Perioada de renovare a unei scoli este de 13 luni.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială, mai precizează sursa citată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns