Renăscută din cenuşă, Biserica Mănăstirii Chiștelnița

Acum doi ani, un incendiu devastator a distrus aproape în întregime biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cadrul Mănăstirii Chiştelniţa, raionul Teleneşti, proaspăt reparată şi înzestrată cu podoabe. Dar nu au lăsat oamenii de izbelişte casa Domnului.  Şi iată că luni, 2 octombrie 2017, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, însoțit de protopopul de Telenești Marian Boldescu și un sobor de preoți din parohiile învecinate, au sfințit după renovare locaşul sfânt.

 

„La 30 aprilie 2015 a venit acea palmă din Cer, care ne-a usturat la toți obrazul, palmă ce a avut darul să ne trezească şi să ne unească. Atunci, am lansat un apel în care am îndemnat clerul și credincioșii să ne unim forţele ca să refacem Sfânta Mănăstire Chiştelniţa. Cu ajutorul Domnului, în acești doi ani, am reuşit să demonstrăm că putem să fim înţelepţi şi uniţi, că putem să ne mobilizăm, că avem capacitate de execuţie, așa precum i se cuvine unei societăţi cu o verticalitate creștină”, a spus Înal Prea Sfinţitul în cadrul slujbei.

Părintele Serafim, starețul Mănăstirii Chiștelnița a ținut să remarce pentru ”C”:

”În acele momente de grea încercare pentru Sfânta Mănăstire, la apelul nostru au răspuns numeroși credincioşi din ţară şi de peste hotarele ei, care au pus umărul, fiecare după puterile sale, pentru ca acest aşezământ monahal să-şi recapete splendoarea de odinioară”. 

Pentru munca colosală depusă în cadrul lucrărilor de reparație capitală a bisericii, starețul Sfintei Mănăstiri Chiștelnița, arhimandritul Serafim (Prinos) a fost decorat cu Ordinul bisericesc „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gradul II.

Primarul de Chiștelnița,  Constantin Ciobanu ne-a relatat că la reparația locașului  s-a demonstrat cât de unită este comunitatea:

”Incendiul de acum doi ani  a fost un șoc petru noi, care tocmai reparasem capital  biserica, procurasem un iconostas impresionant şi scump. Dar nu am disperat, am  pus mână de la mână și am edificat-o din nou. A mai rămas de executat picturile în interior și de efectuat placarea  pe exterior a pereților cu piatră decorativă. Cred că  până în primăvara anului viitor vom definitiva lucrările”, a spus primarul de Chiștelnița.                                           

Remarcăm că Mănăstirea Chiștelnița a fost fondată la începutul anilor 1990, cu concursul regretatului părinte arhimandrit Nicandru (Munteanu), deputat în primul parlament, în jurul bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, construită în sec. XIX (în perioada sovietică aceasta a fost închisă).

În anul 1992, în jurul bisericii se înfiinţează şi o şcoală de cântăreţi.

În noaptea spre 30 aprilie 2015, la Mănăstirea Chiștelnița a avut loc un incendiu în urma căruia biserica a fost afectată în proporție de 80%.   

Ion Cernei

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns