Regele Întregirii Ferdinand I a revenit la Rezina

Mâine, 24 martie, în ajunul împlinirii a 100 de ani de la Actul Unirii Basarabiei cu România, la Rezina, va fi inaugurat oficial bustul restabilit al regelui Ferdinand I al României, cunoscut și ca Regele Întregirii. 

 

Un cadou făcut oraşului Rezina

Restabilirea bustului se datorează Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, care, în persoana lui Iulian Rusanovschi, a solicitat autorităților orașului Rezina restabilirea bustului din bronz cu cheltuieli proprii și care va fi donat orașului Rezina.

„Reconstruirea acestui monument este un act deosebit de important datorită faptului că locuitorii orașului Rezina au ridicat acest bust în 1937, fiind distrus odată cu ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940. Bustul va fi turnat în bronz la Chișinău, în dimensiuni naturale, iar postamentul va fi realizat din piatră de Cosăuți, de către meșterul popular Veaceslav Lozan.”, se mai specifica în adresarea Asociației către autorităţile din Rezina.

 

File de istorie 

Cu 80 de ani în urmă, în luna iulie a anului 1937, la Rezina a fost dezvelit bustul regelui Ferdinand I al României, înălțat din donațiile locuitorilor urbei. Bustul a fost turnat în bronz de renumitul sculptor Alexandru Plămădeală, autorul sculpturii monumentale a lui Ștefan cel Mare din Chișinău, dar și a busturilor din Ialoveni și Nisporeni dedicate Regelui Ferdinand I. Acel act generos a fost consacrat unui deceniu de la trecerea la cele veșnice a regelui, dar și în semn de recunoștință a rezinenilor pentru faptul atribuirii în anul 1935 comunei Rezina a statutului de comună urbană.

În primele zile ale ocupației sovietice bustul a fost doborât și aruncat în apele Nistrului.

 

Scurtă biografie a Regelui Ferdinand I

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României s-a născut la 24 august 1865 la Sigmaringen (Germania). La naștere primește numele Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen. Ferdinand și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Sigmaringen. În 1889 devine Principe de Coroană a Regatului României și din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, ajungând până la gradul de general de corp de armată. S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu principesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, care era nepoata reginei Victoria a Angliei și fiica ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanova, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În virtutea pozițiilor sale în stat, Ferdinand a fost membru de onoare al Academiei Române din 1890, iar între anii 1914 și 1927 a fost președintele de onoare al aceleiași instituții. Împreună cu regina Maria au avut 6 copii: Carol al II-lea al României; Elisabeta de România, Regina Greciei; Maria de România, Regina Iugoslaviei; principii Nicolae și Mircea; principesa Ileana. Moare la  20 iulie 1927, fiind înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș.

 

Amplasarea monumentului

Inițial monumentul Regelui Ferdinand I s-a aflat pe vechea vatră a orașului, care la moment este ocupată de obiectivele prizei sistemului de aprovizionare a orașului cu apă potabilă.

Din această cauză, prin decizia din 23 iunie 2017, Consiliul Orășenesc Rezina a alocat pentru instalarea monumentului terenul proprietate publică din domeniul public, situat în str. 27 August 48/3, actualul scuar de la intersecția străzilor 27 August și Cosmonauților, care pe viitor va purta numele „Scuarul Regele Ferdinand I”.

 Ion Perciun

Distribuie

Lasă un răspuns